ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ВМРО-БНД разработи програмата си в раздел болнична помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:43 / 07.10.2011Коментари (2)2487
©
Plovdiv24.bg ви предоставя пълния текст на програмата, разработена от ВМРО-БНД в раздел болнична помощ, основен принос за която има доц.д-р Никола Ананощев, дм, кандидат-общински съветник от листата на тази партия:

Болничната помощ на населението в гр.Пловдив се предоставя от:

1. Държавни болници с общо 2 254 легла и 927 лекари.
2. Общински болници с общо 1 188 легла.
3. Частни болници с общо 773 легла и 268 лекари.


Трите вида болници / Държавни, Общински и частни/ имат структурно определящо значение за болничната система, разположена на територията на гр.Пловдив за предоставяне на медицински услуги на Пловдивчани.

Данните показват,че в тях се приемат на лечение граждани от Пловдив както следва:

- 58% от случаите в Държавните болници
- 27% от случаите в Общинските болници.
- 13% от случаите в Частните болници.
- 2% от случаите във Ведомствени болници.


Независимо от направените инвестиционни разходи за подобряване на материалните активи в Общинските болници,не са създадени правила за осигуряване на всички граждани от Пловдив на болнична помощ ресурсно осигурена с нива на компетентност.

Трудовите възнаграждения на лекарите и медицинските специалисти в Общинските здравни заведения в Пловдив е много по-ниско от средната брутна заплата за бранша.
Няма утвърдени правила за безпрепятсвано медицинско обслужване на гражданите в трите вида болници с различен социален статус, както и за голямата група и социално значима представена от здравно неосигурените и безработни граждани.


В някои Общински болници е създадено и напрежение за оцеляване, което налага спешни и адекватни реакции.
Днес проблем е оцеляването на СБПФЗАЛ /Белодробна б-ца/. Тази болница създадена като Туберкулозна болница от дарител и добродетел Димитър Кудоглу е разполагала с голяма материална база, хотел , голям парк и земя необходими за продължителното и комплексно лечение на Туберкулозно болните. 


През 60-те години голяма болнична база и хотелът към болницата са разрушени и на тяхно място е построена пристройка към днешната Централна поща в Пловдив. През 2011 г. Община Пловдив продава 23 декара от земята- Парк на Белодробна болница. И така от болница с възможности да се и самофинансира, сега е в най-тежко финансово състояние и задлъжнялост.

В предстоящата акредитация и ОДИТ от МЗ на Комплексния онкологичен център-Пловдив /Онкодиспансерът, /, е надвиснала опасност той да не може да защити нивото си на компетентност на Комплексен онкологичен център. Закриването на лъчелечението ще изиграе лоша шега на това лечебно заведение. От най-голямо здравно заведение от ранга си в Страната по функция,материална база и кадрова обезпеченост, го грози да премине в по-ниско ниво на тип здравно заведение по изискванията на МЗ , а не е изключена и възможността функциите му да бъдат поети от други болнични заведения в Пловдив.

Ръководени от ценностите свързани със зачитане на човешкото достойнство, равнопоставеност, солидарност и професионална етика и за осигуряване на всеки гражданин от гр.Пловдив / било то здравно осигурен или безработен и здравно неосигурен/ потребната му болнична помощ нашите Програмни действия са делови и срочни за изпълнение:

1. Изготвяне на Общинска здравна карта - осигуряване на пакети от здравна помощ за всеки гражданин от Пловдив и за здравно осигурените и за безработните и здравно неосигурените , регламентиран достъп до трите вида болници /Държавни, Общински и Частни/ във всичките й болнични структури.

2. Учредяване на Първото болнично настоятелство към СБПФЗАЛ /Белодробна болница/, което да възвърне активите на болничното заведение и стабилизира финансово здравното заведение, изпълнявайки Дарителската воля на първосъздателя на болницата.

3. Участие в програми и проекти по Оперативна програма "Регионално развитие"-20007-2013 г, с изразяване интерес от "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване в градските агломерации" и освобождаване на парични средства за повишаване на трудовите възнаграждения на лекарите и медицинските специалисти работещи в Общинските болнични структури.Финализиране на проблема с подписване на нов рамков договор за всяко общинско здравно заведение със Синдикатите оторизирани с това им право.

4. Повишаване Дълготрайните материални активи на СБПФЗАЛ-Пловдив от 1 200 000 лв., на 15 000 000 лв., чрез реституиране на собствеността й, гаранция за финансова устойчивост на здравното заведение. Със записване в капитала на СБПФЗАЛ.

5. Повишаване Дълготрайните материални активи на КОЦ-Пловдив от 2 750 000 лв., на 23 000 000 лв., чрез завършване процедурата за актуване на Общинската собственост частта й от Транспортна болница с капитал 20 000 000 лв. И актуване на Общинската собственост на новоизградената асансьорна пристройка в База 2 с капитал 350 000 лв. Със записване в капита на КОЦ-Пловдив.

6. Пребазиране структурите на КОЦ-Пловдив разгърнати в База 1 на територията на Медицинския университет, в реновирана база на Транспортна болница, целящо подобряване качеството и достъпа на гражданите до онкологично лечение.

7. Преди внасяне на здравен проблем за разглеждане на сесия на бъдещия Общински съвет Пловдив, задължително материала се предоставя на Българския лекарски съюз-Пловдив за становище. БЛС има право на вето върху разистваните здравни проблеми в Община Пловдив.

8. Гражданска активност за търсене на отговорност на длъжностните лица от Община Пловдив за несвоевременно и недалновидно вземани решения.

 


Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това "програма" ли наричате? Половината от този лист хартия съдържа констатации за проблеми, в създаването на които немалък е делът на сегашната администрация, а другата половина ужасно ми мирише на решения от съвместно административно-партийно-профсъюзно-комсомолско събрание...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: