ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Величко Апостолов: Пловдив остава без квартални градинки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 29.09.2011Коментари (1)3230
©
Съществува реална опасност след 4 години кварталните градинки в Пловдив да бъдат застроени. За това сезира Величко Апостолов, кандидат за кмет на Пловдив и водач на гражданската листа за общински съветници, подкрепен от обединените социалдемократи. Уважаваният частен съдебен изпълнител, който над 6 години е бил юрисконсулт по стопанската дейност на Община Пловдив, посочва конкретния казус, заради който бие тревога.

В Пловдив има много реституирани имоти, които попадат в зелени площи. Сега собствениците им нямат право да променят предназначението им. Но в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е посочено, че отчужденията на тези площи трябва да се завършат до 15 години от влизане в сила на плановете. След този срок, собствениците имат правото да направят промяна на плана и да застроят имотите. Сроковете за започване на отчуждителните процедури на недвижими имоти за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост текат от 31 март 2001 г. 

"Следователно до 31 март 2016 г. трябва да завършат отчуждаванията", посочва Величко Апостолов. Към настоящия момент кметовете на Пловдив не са изпълнили задължението си за отчуждаване на тези имоти. По закон кметът на община Пловдив внася в общинския съвет списък на реституираните имоти, отредени за озеленяване и предложение за придобиването им от община Пловдив. Но никой не го е направил. Процедурите за отчуждаване са продължителни. Те изискват подготовка и най-вече финансови средства, които трябва да се предвидят поетапно в следващите бюджети. В противен случай след няколко години можем да станем свидетели на това, как много от кварталните градинки са застроени с бетонни сгради", предупреждава Величко Апостолов. 

"Същите градинки в момента популистки са озеленяват от кандидати за кметове с цел евтин и бърз PR. Това ще ускори изборните резултати в неправилна посока и ще е спирачка в следващото управление. Например, парковата зона около читалището в Прослав. Тя е възстановена на собственика РПК "Наркооп", който иска да я замени, но общината не разрешава. За да се запази като зелена площ този терен ще трябва до 2016 г. или да бъде заменен, или да се осъществи покупка-продажба или отчужден. "Най-безболезнена" е замяната, защото при другите варианти общината ще трябва да плати. Ако това не се случи собствениците ще имат пълното право да променят предназначението на тази площ."

Апостолов посочва, че за 20 години зелените площи на Пловдив са намалели два пъти. Колко пагубни са последствията от това показва следният тревожен факт: според проучване на Италианския статистически институт, проведено в Стария континент, Пловдив е сред 30-те градове в Европа с най-мръсен въздух - най-вече замърсен с прахови частици и изгорели газове от автомобилите, от мазут и въглища, които се използват за отопление през зимата. Това доказано води до тежки белодробни заболявания сред които рак, тежки алергии, астма. Стигна се и до безпрецедентен за България колективен иск срещу общината заради бездействието й по отношение на чистотата на въздуха. "Това вече са факти, от които участващите в местното и държавно управлението на Пловдив лица трябва да се срамуват и да понесат политическа отговорност", смята младият юрист.

Отделен проблем е, че съществуващите зелени площи не се поддържат, не се напояват, оставени са на природата, не се обновяват с нова растителност. Или се засяват с временна и сезонна растителност, която след 20 дни умира, поради нерешения копцентуално въпрос с озеленяването на Пловдив, съобразен с климата на града. Това е един от многото проблеми, засягащи качеството на живот на пловдивчани, които бъдещият кмет Величко Апостолов знае как да разреши.
Текст под снимка: Величко Апостолов

Величко Апостолов открива предизборната си кампания днес от 20 часа на Летния театър със спектакъла "Видрица" на трупата на Нешка Робева. Билети могат да се купят от предизборната шатра, разположена на Главната до Драматичния театър.


Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 29.09.2011 г.
+1
 
 
Другия много сериозен проблем за оскъдните зелени площи е, че те са превърнати в кучешки клоаки. При това в много случаи въпреки поставени табели, които забраняват присъствието на такива домашни любимци. Ще дам само два примера на две близко отстоящи зелени площи - градинката до 20 етажния блок разположен до надлез "Родопи" и градинката затворена от улиците "Родопи", "Лозенград","Д. Войников" и "Славянска". При това въобще не става въпрос за инцидентност. НАПРОТИВ! Въпросните градинки тенденциозно се използват за разходки, съответно тоалетни за кучета. В това време стопанина на тези площи, а именно Община Пловдив, район "Централен", не упражнява никакъв контрол и не се налагат никакви санкции на нарушителите. Децата ни играят при условия на системни потетенциални опасности от какво ли не. Очевидно с разправии между собствениците на кучета и хората желаещи да живеят при условия на спазване на обществените правила, няма да се реши този въпрос. По-скоро това би довело до неприятни инциденти. Надали е необходимо да се достигне до нещо нелицеприятно, недай боже и фатално за да се търси решение на проблема.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: