
ЗАРЕЖДАНЕ...
От 3 до 180 лева за козунаци тази година | ||||||
| ||||||
Между 3 и 180 лева се продават великденските изкушения тази година. По традиция цените са по-високи в софийските елитни пекарни, а най-евтините предложения може да бъдат открити в големите магазини. Дубайският шоколад, който подлуди света през последните месеци, нямаше как да остане извън играта и за Великден. На пазара изобилства от "дубайски козунаци" с пълнеж от крем пистачио или както го познаваме у нас - шамфъстък. Козунакът за 130 лева – тържество на шамфъстъка Сред най-любопитните великденски предложения тази година се откроява еднокилограмов козунак за 130 лева. Истинско тържество на елитната зелена ядка – шамфъстъка – този козунак не просто съдържа крем от пистачио, той е изцяло посветен на него. Крем от шамфъстък отвътре, заливка от шамфъстък отгоре, поръска от шамфъстък, плюс още шамфъстък и орехи за компания. От сладкарницата, която го предлага, обясняват, че влагат над 600 грама крем във всеки козунак. "Това е скъпа суровина - около 70-80 лева е цената на крема от шамфъстък. Плюс това ръчният труд не е евтин в днешно време – хората вече не искат да работят нощем, а ние за 5-6 дни трябва да изпечем поне 2000 броя“, казва собственикът на веригата. "Освен заплати, давам и процент от продажбата. А има и разходи – ДДС, ток, машини, фурни...“ 175 лева за 1 килограм – Dolce & Gabbana на великденската трапеза Най-скъпото предложение на българския пазар обаче не е местно производство. Това е италианската "коломба" на Dolce & Gabbana – традиционен великденски сладкиш, опакован в луксозна дизайнерска кутия и придружен от сладко от диви сицилиански ягоди и шоколад. Цената? Между 175-180 лева за 1 килограм. През последните години голям интерес предизвикат и великденските козунаци, правени с квас. Друга звезда на пазара е ръчно приготвено панетоне за 90 лв./кг, предлагано от известна столична джелатерия. Тук луксът е не само във вкуса, но и в историята. Тестото е приготвено със 100-годишен квас от Пиемонт, а останалите съставки включват: цитруси от Сицилия, яйца от свободно отглеждани кокошки, занаятчийски мед, ванилия от Бурбон, масло от прясна сметана. Производителите подчертават, че продуктът е плод на четири месения и три ферментации – дълъг и занаятчийски процес, който завършва в кутия с гурме изкушение. Средната цена на козунака в столичните пекарни масово се движи около 23-26 лв. за 500 гр, като може да избирате между добавка белгийски черен шоколад, бадеми, стафиди, орехи или локум, като цената расте съобразно грамажа - 750 гр за 35-37 лв., а килограм козунак в по-елитните пекарни въври между 44-50 лева. "Ръчният труд вече е много скъпо платен. Това не е поточна линия като в хлебозавода. Един козунак отнема най-малко 3 часа да се направи - само месенето е 1 час. На пазара има и евтини предложения по 2-3 лева, но това не е козунак. Това е химия, казват се адативи и в тях реално почти няма нищо, освен изкуствени продукти", споделя ни Веселин Янков, чиито сладкарници правят козунакът с шамфъстък. |
Още по темата: | общо новини по темата: 174 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg