Славчо Атанасов: Футболът преди всичко е любов, а не омраза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (50)
12:39 / 17.01.2011
8788
През последните няколко дни в Пловдив фенове на двата най-популярни футболни клуба "Локомотив" и "Ботев" се сбиха в центъра на града. По повод на това и на инцидентите от страна на жълто-черните преди няколко дни в късните часове на деня, днес в Община Пловдив бе свикана извънредна среща на кметът Славчо Атанасов и зам.-кметът Георги Титюков със шефовете на  двата пловдивски гранда и представителят  на полицията комисар Тодор Гребенаров, предаде от там репортер на Plovdiv24.bg.

"Не е приемливо по този начин да се нарушава общественият ред  и затова предприехме някои мерки против това", каза Славчо Атанасов. На срещата се взе решение през седмицата да се направят срещи на ръководствата на двата клуба с шефовете на фракциите в тях и да се проведе т.н. "Кръгла маса по проблемите на футболното хулиганство", която ще е другият понеделник в 11 часа в Община Пловдив. Кметът каза още, че резултатът от срещата е обединяването на ръководството на двата клуба, полицията в града и Общината срещу футболното хулиганство. 

"Това, което е станало е крайно неприятно. Апелираме към феновете всеки да дава пример с поведението и държанието си, за да бъдат избегнати такива инциденти. Може би по-често трябва да се правят такива срещи, за да се напомня, че спортът е за развлечение", обърна се към медиите Марин Бакалов.

Атанас Узунов подкрепи колегата си от Ботев и каза, че в Локомотив всяка сряда се организира среща на фен клубовете на отбора и се дискутират освен спортните теми, то и случващото се през седмицата в Пловдив.

"Прави ми впечатление, че по време на миналия сезон феновете на Ботев и Локомотив се подкрепяха, а сега не", възмутен беше Узунов.

Зам.-кметът по спорта Георги Титюков също отправи апел:  "Колкото и да им е мъчно на софиянци, най-посещаваните футболни срещи са на Ботев и Локомотив Пловдив. Затова нека всички фенове и пловдивчани да направим така, че повече да няма неприятни инциденти като тези".

Комисар Гребенаров потвърди, че през миналият сезон полицията е нямала проблеми с футболните фенове и смята, че случилото се няма нищо общо с най-великата игра. "Работата на полицията е да сведе до минимум такива прояви и да осигури спокойствието на гражданите по време на почивните дни", допълни още той.

Публикуваме цялото изявление на кмета Славчо Атанасов по повод вандалските прояви на футболни фенове:

Футболът е велика игра и ние всички сме нейни фенове. Тази игра обаче ражда любов, а не омраза, води до приятелство, а не до бой, събира хора и пълни терените, а не ги разделя и прогонва оттам. Затова като един от вас, футболните фенове, не мога да приема подобни прояви на вандализъм, подобно озверяване едни срещу други. Случилото се в събота срещу неделя - фенове да се бият с граждани и полиция, е недопустимо. Случилото се преди време - агитки на "Ботев" и "Локо" да предизвикват безредици и трошат из града, е недопустимо. Да обичаш любимия си клуб, не означава да го доказваш като се биеш с привърженика на противника.
Пловдивските клубове са най-добрите, те са с легендарна история и с най-вярната публика. Всички знаем това. Но, навремето феновете на "Ботев" и "Локо" ходехме заедно на мачове. Подчертавам това - ходехме заедно на мачове. А днес? Днес футболните фенове застават настръхнали едни срещу други, настръхнали към противниковия отбор, към гостуващия отбор, настръхнали към част от пловдивчани или просто към случайни хора. Вместо да бъдат приятели, почитателите на тази велика игра - футбола, се бият. Като футболен фен категорично не приемам това. Като кмет на града - не мога да остана безучастен.

Разбирам буйния нрав на младите фенове, но в крайна сметка в града има достатъчно спортни клубове по бойни изкуства - Пловдив е един от градовете с най-много спортни бойни клубове. Нека там изразходват енергията си, вместо да я изсипват върху главите на опонента. Аз разговарях с клубните ръководства на "Ботев" и "Локомотив", но се обръщам и към пловдивчани: всички ние изключително силно обичаме родния си град, даже сме известни с шовинизма си в позитивния смисъл на думата в цялата страна. Нека тогава като пловдивчани да бъдем заедно, а не да се разделяме.



Виж коментарите (50)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 11
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).