Поредно признание! Пловдив отново ще е домакин на Европейско първенство по гребане

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:35 / 10.04.2024
2438
Пловдив кандидатства и в остра конкуренция с други седем града от Стария континент спечели правото да организира Европейското първенство по гребане през 2025 година. То ще се проведе на Гребния канал от 29 май до 1 юни 2025 година. Решението е на Европейския клон на Световната федерация по гребане.

Анамари Фелпс - ръководител на европейското гребане, изпрати днес поздравленията си, както и своята увереност, че в Пловдив ще има отлични условия за състезанието. Това съобщи председателят на Организационния комитет на най-голямото европейско състезание Иван Попов. Той припомни, че това е второто състезание от този ранг, което градът ни организира.

Първото е през 2011 година – само година, след като Световната федерация по гребане /FISA/ разрешава на европейските страни да имат свое собствено гребно първенство.

"За европейските отбори състезанието е важно, защото тук участват световни лидери в гребането като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това разстоянията и добрите пътни комуникации на Стария континент са такива, че всеки отбор може да си позволи да докара собствени лодки. Очакваме, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 "академични“ лодки", заяви Иван Попов.

"Засега на Европейското първенство през следващата година няма да има състезание за гребци със специални потребности, но е възможно това да се организира, защото Европа е особено чувствителна към нуждите на тези хора и може да им даде шанс да се състезават помежду си“, допълни той.

Досегашната практика на европейските състезания по гребане показва, че в тях вземат участие и отбори от други континенти. Те обаче се състезават извън класирането и не могат да се борят за отличия. Като цяло организацията на това най-голямо европейско състезание по гребане е възложено на Организационния комитет в Пловдив. Партньори са община Пловдив и Министерството на спорта чрез Българската федерация по гребане.

Какви са ангажиментите на Организационния комитет на Европейското първенство по гребане? Иван Попов обяснява:

"Ние сме длъжни и ще осигурим гребното трасе, настаняването и храненето на отборите, медицинското обслужване и допинг контрола. Отборите имат грижа за своите лодки, по при нужда тук ще има представители на най-големите производители на "академични“ лодки и гребла като италианската "Филиппи“, немската "Емпахер“ и при нужда отборите ще могат да наемат от тях. С работата си по организация на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на първенството – то носи добри приходи на града“.

На Европейското първенство по гребане всички състезатели ще гребат на дистанция 2000 метра в 6 коридора плюс 2 резервни. В "академичното“ гребане не се поставят рекорди, защото спортът силно се влияе от природните условия. Неофициално обаче се регистрират най-добри постижения.

Дванадесет от най-добрите световни постижения са регистрирани именно на гребния канал в Пловдив, защото тук водата е много "бърза“. Каналът е построен така, че да няма насрещен вятър, дълбочината е 3-3,5 метра и няма подводни течения, по биологичен път са изчистени всички водорасли.

Подготовката за най-голямото европейско първенство по гребане ще започне през месец септември, но трасето е готово още сега – заключи председателят на Организационния комитет на Европейското първенство по гребане 2025 година Иван Попов.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 32
Днес: 21


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).