ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ангел Георгиев, "Възраждане": Нашата философия е да се мисли в перспектива и визионерски, а не на парче
Автор: Диана Бикова 08:19 / 27.10.2023Коментари (0)2059
© Plovdiv24.bg
Ангел Георгиев е роден на 8 април 1988 г. По професия е юрист. Владее английски език. Народен представител от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание. Член на Комисията по култура и медии и на Комисията по външна политика.

Един от учредителите на “Възраждане" и член на Организационния съвет, както и областен координатор на “Възраждане" за областите Пловдив и Смолян. 

Кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата на ПП "Възраждане", бюлетина номер 42.

- Г-н Георгиев, защо решихте да се впуснете в кампанията за кмет на Пловдив?

- Защото виждам изключително много нерешени проблеми и по-лошото – не виждам желание за решаване на тези проблеми от страна на управляващите до момента. Като цяло, смятам, че основният проблем на нашето общество е именно, че голяма част от хората са обезверени и, образно казано, не виждат светлина в тунела. Голяма част от нашето общество смята, че всичко си върви така и едва ли не това е като даденост в България и няма как да имаме едно по-добро и по-светло бъдеще.

Точно това ме мотивира – защото смятам, че огромна част от проблемите имат решение, но то изисква политическа воля, кураж и, разбира се, желанието да не се влиза в никакви корупционни схеми. Да се отстояват политическите позиции, а не да имаме формации, които да имат днес една позиция, утре – друга, вдругиден – трета, които влизат в безпринципни коалиции и т. н. Точно това нас ни мотивира да създадем "Възраждане“, да стъпим на политическата сцена и да покажем, че това, което говорим, може да бъде в пълен синхрон с това, което вършим. Да, може определен човек, гражданин да не ни харесва, да не споделя нашите възгледи, но ние не предаваме избирателите си и това, което сме говорили преди да влезем в Народното събрание, това, което говорим и вършим вътре в Народното събрание, съответно – преди кампания, по време на кампания ще бъде по същия начин и, когато гражданите ни гласуват доверие да управляваме местната власт, без значение в коя община.

- Кои проблеми откроявате като най-драстични, най-важни, най-спешни на община Пловдив, които трябва да бъдат решени и, съответно, какво решение предлагате?

- Първият най-сериозен проблем е корупцията, както казах. Трябва хората, които бъдат излъчени, да са хора с морал и хора с желание. Вместо да се облажат, образно казано, от корупцията, да се борят срещу нея. Това е много сериозен дефект на българските политически формации и смятам, че "Възраждане“ буквално е един ледоразбивач, който ще разбие корупцията в този й вариант, в който я имаме.

Проблемите, които имаме, са много, всички ги виждаме. Градът е превърнат в модерен лабиринт, огромна част от него е разкопана, край на ремонтните дейности не се вижда, напредък не се вижда, което е по-лошото. Наблюдаваме как техниката бездейства, работници често няма или ако има, те също не вършат кой знае колко интензивни дейности.

Няма достатъчно места в яслите и детските градини. Ние сме заложили категорично строеж на нови ясли и детски градини във всички райони на града. Това е едно от нещата, за които ще се борим. Смятаме, че когато средствата се изразходват правилно, без да има корупция, нещата ще се случат. В момента има средства за детска градина и за корупция. Когато няма корупция, ще имаме две детски градини.

- Вместо една – две детски градини.

- Точно така. Може и три, в зависимост от конкретния случай.

Отделно, имаме един транспортен хаос, който буквално тероризира гражданите на Пловдив всеки ден, всеки час, всяка минута. Придвижването е просто кошмарно. Особено сериозен е проблемът в район "Южен“, а още по-сериозен би станал, ако се затвори Бетонният мост, за което сме категорично против.

Имаме широка програма, що се касае до транспорта.

На първо място да започна с градския транспорт. Категорично сме заложили той да обхваща съседните села, които са квартали на Пловдив. Те в момента нямат адекватна свързаност с Пловдив, хората се налага да ползват личните си автомобили и допълнително да натоварват трафика. Като бъдат пуснат нови линии по добрия пример с Катуница, до голяма степен ще бъде осигурена по-добра свързаност на хората най-вече от общините "Марица“ и "Родопи“.

Предвиждаме пълна ревизия на градския транспорт. Контрол дали договорите се спазват. В момента почти за всичко в община Пловдив липсва контрол. Една четвърт от автобусите функционираха с неработещи климатици в най-големите горещини и нямаше никакъв контрол, никакви санкции, никакви мерки. Това е една порочна практика, която трябва да спре и ние ще се заемем точно с това.

Освен нови линии и цялостна ревизия на градския транспорт, трябва да има повече автобуси по същите линии, защото сегашните са недостатъчни.

Искаме да завършим и вътрешния ринг на града, и външния. Т.е. нов лъч на Околовръстното шосе и неговото разширяване, защото капацитетът му в момента е изключително недостатъчен. Предвиждаме там, където е възможно, реверсивни ленти за движение – една добра практика, която смятаме, че трябва да бъде приложена в Пловдив.

Околовръстното, по примера на София, трябва да бъде освободено от винетни такси. Не смятаме, че гражданите трябва да плащат, за да се придвижват от един квартал до друг.

- Първо трябва да завършим Околовръстното, г-н Георгиев, защото има нов проект за разширение от Асеновградско до Пазарджишко шосе.

- Разбира се, че трябва да го завършим. Не пречи обаче да бъдат предприети действия преди това, разбира се, в координация с централната власт, която също не е достатъчно активна по въпроса. Ние сме поставяли и въпроса за мантинелите на Околовръстното, които стесняват използваемия участък за движение. Беше ни обещано, че въпросът ще се разгледа, но в крайна сметка нищо не се случи.

Точно това е порочният модел в българската политика – много обещания, но малко действия. Ние искаме да направим обратното – повече действия и по-малко обещания.

За транспорта - предвиждаме изграждане, където е възможно, на кръстовища на две нива, като се започне от периферията на града към центъра. Има множество участъци, на които има крещяща нужда, например продължението от булевард "България“ към Пазарджишко шосе на кръговото определено има нужда от такова кръстовище на две нива, което ще отпуши трафика. В най-натовареното време в момента има по няколко километра опашка от автомобили, които не могат да се придвижат адекватно.

От центъра на града към периферията предвиждаме изграждане на многоетажни общински паркинги, за които от много време се говори, но реално действия няма. Това може да реши проблема с паркирането, който е най-остър в центъра, но не пощадява и по-атрактивните квартали.

Общо взето, Пловдив страда от много време от тези проблеми и, ако днес потърсим решение, утре може да не сме решили въпроса, но поне да извървим частично някакви стъпки към неговото решаване, за да може след време да го преодолеем. Десетилетия се говори за едни и същи проблеми, но нищо не се стига до тяхното решаване.

Транспортът е свързан с чистотата на въздуха. Много се говори за електрически автобуси, пък същевременно наблюдаме, особено зимните месеци най-вече по гетата се горят всевъзможни боклуци, включително автомобилни гуми. Това е практика, която трябва да спре и отново тук наблягам на контрола – просто общината трябва да упражни контрол, а не после отново да бъдем глобявани за мръсен въздух. Какъв е смисълът от електрически автобуси като в съседство до тях се изгарят абсолютно неконтролируемо всякакви видове боклуци? Това замърсява въздуха, но контрол няма.

Предвиждаме и по-често миене на улиците, защото виждаме в момента с множеството ремонти е абсолютно логично запрашеността да е голяма.

- За да приключим темата за транспорта – какво предвиждате за "синята зона“? В изтичащия мандат започна тенденция за увеличаване обхвата на "синята зона“, а вашето предложение какво е?

- Нашето предложение е по-различно. Ние предлагаме 20-минутна безплатна "синя зона“, което е реверанс към гражданите. Услугата не е достатъчно добра за съответното заплащане. Аз например съм паркирал на "синя зона“ на дупки буквално. Най-малко настилката трябва да се рехабилитира в определени участъци.

20-те минути безплатна "синя зона“ не е популизъм, а е средство да имаме по-голямо текучество. Когато един гражданин може за 20 минути да си свърши ангажимента и да освободи мястото, стимулиран от това, че няма да заплаща, той ще го направи. А в момента той ще си плати 2 лева и може да остане на същото място дори и да няма необходимост да седи там. Тази мярка предлагаме, за да може поне малко да бъде облекчен проблемът с паркирането, който е изключително сериозен.

С паркирането е свързан и друг сериозен проблем - презастрояването. От една страна е хубаво, че градът се развива. От друга страна обаче това води до редица проблеми. Ние предвиждаме да бъдат актуализирани строителните норми и да се предвиди по-голямо отстояние между сградите. Особено в район "Южен“ проблемът е много сериозен – знаете за случая с Юбилейния блок или други, в които гражданите могат да си подадат ръка от единия до другия блок. Това е нещо, което не бива да допускаме като практика.

Предвиждаме и много тясна работа с общините "Марица“ и "Родопи“, за да може и на тяхна територия да се изграждат нови квартали на Пловдив. Философията ни обаче е значително по-различна – първо да се мине целият етап по проектиране, да се знае къде какво трябва да има, да се изгради цялата инфраструктура, да се пуснат всички връзки – ВиК, ток и така нататък. След това, последният етап да е изграждането на самите жилищни комплекси, като преди това се направи и социалната инфраструктура, така, че гражданите като се нанесат, да имаме готов за живеене квартал. Като пример мога да дам Виена – там процедират точно по този начин.

Образно казано – ние не трябва да откриваме топлата вода. Трябва да прилагаме добрите практики от света в България и в Пловдив.

- По темата за презастрояването и отстоянието между жилищни сгради – това се позволява от Закона за устройство на територията, така че трябва да има законодателни промени.

- И законодателни, но и на местно ниво също, защото има формула, по която се изчислява това отстояние. Тя може да бъде направена по-консервативна и така да спрем бъдещи вълни от презастрояване. Точно това е нашата идея – да кажем "До тук! Оттук нататък вече трябва с по-различна визия да се работи“.

Нашата философия е, че като цяло трябва да се мисли в перспектива и визионерски, докато при голяма част от останалите политически формации наблюдаваме работа на парче.

Трябва да се обърне внимание на образованието, на здравеопазването. Наложително е да има нова сграда за Математическата гимназия.

Социалните политики в Пловдив, които са добре застъпени, ние ще работим за това да имаме още по-широк спектър от социални политики. Например, данъчни облекчения за семейства с три и повече деца е добра практика, която може да се приложи. Да, Пловдив няма демографски проблем, но пък може да бъде локомотив, който да изтегли България от демографската катастрофа.

- Кое е първото нещо, което ще направите, ако станете кмет на Пловдив?

- Първото мащабно нещо, което ще направя, е ревизия на всички управления преди това. А първото по-дребно нещо, което бих направил, е премахване на една стара телефонна кабинка на улица "Скопие“, която е наклонена, опасна за гражданите, няма как да минават майки с колички и хора с проблеми с придвижването.

Така че, ние предвиждаме да мислим и за хората в неравностойно положение, за това да могат те да се придвижват по-добре, да имат по-добра градска среда, повече рампи, повече скосени тротоари – такива неща, които смятаме, че са основни за всеки цивилизован град.

- Пловдив, както и другите големи градове, има особеност – районните кметове също се избират от жителите на съответния район. Ако станете кмет на Пловдив, как бихте работили с районни кметове, които не са от вашата политическа сила?

- На принципа на диалога. Ще бъде много полезно да чуем и техните идеи. Ще обсъдим всичко, ако се налага – ще подлагаме и на по-сериозно обществено обсъждане. Като цяло ние показваме една много добра диалогичност и ще работим в интерес на гражданите. Не мисля, че би имало проблем, ако има районни кметове, които не са от нашата политическа формация, стига, разбира се, те да иска да работят в услуга на гражданите.

- Бюджетите на районните кметове зависят от кмета на общината. Смятате ли, че трябва да има децентрализация във финансите?

- Това е по принцип една добра практика. Сегашното финансово състояние на общината, което не е най-доброто, е трудно да кажем доколко би могла да бъде приложена в най-близко бъдеще. Като цяло е добра практика и ще помислим за нея, особено, ако имаме по-добър бюджет, да може да се отпуснат средства и на районните кметове. Те са хората, които могат да влязат в детайли, защото няма как кметът на един голям град като Пловдив да е в детайлите на всяка улица, на всяко пространство, на всеки микрорайон, на всеки жилищен блок, сграда и т.н. Ще разчитаме основно на районните кметове и смятаме, че имаме много добър екип от районни кметове, за които призоваваме гражданите да гласуват своето доверие.

- Какво е вашето послание към пловдивчани?

- Ако искат да сложат край на хаоса, който е завладял града, ако искат да спрат корупцията, ако искат да гласуват доверие на "Възраждане“, ние ще работим за възраждането на Пловдив.

Ангел Георгиев е кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата общински съветници от ПП "Възраждане“, бюлетина номер 42.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: