ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Георги Стаменов: Ще използвам всички механизми, за да дам на пловдивчани зелените пространства, от които се нуждаят
Автор: Диана Бикова 18:47 / 09.10.2023Коментари (4)7189
© Plovdiv24.bg
Георги Стаменов е роден в Пловдив на 28.05.1980 г. Женен, с три деца. Учил е в ОУ "Петър Берон", след това в ПГ по хранителни технологии и техника в Пловдив.  Завършил е Университет за национално и световно стопанство – гр. София, специалност "Финанси“ и специалност "Счетоводство и контрол", има квалификация Магистър. 

От 2011 г. до октомври 2015 г. е общински съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Пловдив. Заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, председател на Комисия по бюджет и финанси. От ноември 2015 до настоящия момент е кмет на район "Централен“. Кандидат на ПП ГЕРБ за трети мандат. 

- Г-н Стаменов, приключвате втория си мандат като районен кмет на "Централен", какво остана незавършено през последните близо 10 г.?

- През всички тези години заедно с екипа си изпълнихме цели, които гражданите ежедневно споделяха. Няма как да не отбележа, че в последните 4 години успяхме да обновим сградите на СУ "Любен Каравелов", на детските градини "Перуника" и "Снежанка", завършваме ДГ "Каменица". С общи усилия на администрацията и събитийни организатори превърнахме Младежкия хълм не просто в посещаван парк, а във фестивално градче.

С гордост обаче ще отбележа два много трудни проекта - трудни заради съгласувателни процедури с НИНКН, заради осигуряване на средства, които обаче успяхме да започнем да реализираме. Това са реконструкцията на Дондуковата градина и реставрацията на Хуманитарната гимназия. Стартът на обновяването на парка зад Природонаучния музей ни отне много време, но успяхме и искам да върнем възможно най-автентичния обли на градината в сърцето на Пловдив. Имам уверението на изпълнителя, че до края на тази година Дондуковата градина ще е завършена.

Другият проект - Хуманитарната гимназия, също е дълго чакан проект. Той започна лятото на тази година и обновлението тече с пълна сила. Благодарение на упоритата работа и усилията на няколко министерства, както и на ежедневното настояване на администрацията на района, сградата на първата българска гимназия скоро ще грейне в цялата си автентична красота.

- Центърът всъщност е най-застроеният район - стари постройки, културни паметници, въпреки това и нови кооперации. Всичко това води до липсата на места за паркиране. Как смятате, че може да се реши проблемът?

- Ще се върна малко назад във времето - преди 50-60 години по улица "Княз Александър I" са минавали тролеи, а на Джумаята е имало кръстовище. Това е повод да смятам, че след още 50 години центърът на Пловдив ще има различна визия, ще е пешеходна зона със строго контролиран достъп за автомобили. Преди това трябва да се научим да използваме паркинги, т.нар. буферни паркинги.

Такива могат да бъдат изградени на ул. "Любен Каравелов" и на ул. "4-ти януари". Имам проектна готовност и веднага след като бъда избран за районен кмет с администрацията ще започнем работа по тях. Уверен съм, че друг подход за осигуряване на паркинги в зони, където има належаща нужда от такива, но липсва пространство, могат да се изградят многоетажни паркинги.

Паралелно с екипа ми планираме по-малки нови паркинги, които да се изградят в следващите 4 години. Това са 12 паркинга на булевардите "Марица", "Копривщица", "Свобода", "Санкт Петербург" и улиците "Киев, "Сатурн", "Генерал Григор Кюркчиев", "Милин камък", "Захари Княжевски" и карето между ул. "Презвитер Козма" и бул. "Шести септември".

- А трафикът, който също е ужасно затруднен в центъра? Мислите ли, че е време за разширяване на пешеходните зони?

- Трафикът е страшно наболяла тема, огромна тема, която няма само лесно решение. Ще обърна внимание, че освен автомобилите на хората, които ежедневно имат работа в града, през центъра минава и транзитният трафик на преминаващите автомобили до други населени места от периферията. В цифри може би в града влизат около 150 000 коли ежедневно.

Всъщност Пловдив е град, чиято инфраструктура не е проектирана за толкова много коли. И ще се върна отново на визията центърът на града да се превърне в пешеходна зона. Това е напълно възможно. Нека си спомним само преди няколко години беше затворена за коли част от бул. "Марица юг", затворена беше и част от ул. "Иван Вазов". Но първата стъпка, преди разширяването на пешеходната зона е изгражданите на връзки между кварталите, така че да не се налага минаване през центъра.

- Последните месеци минаха под знака на защитата на парка в "Западен", презастрояването. В "Централен" големите зелени площи са тепетата и Цар Симеоновата градина. Достатъчни ли са само те и не е ли необходимо да се изградят още паркове?

- В началото на разговора ни споменах за работата по Младежкия хълм, но в последните години с администрацията на район "Централен" обърнахме внимание на тепетата в града. Повече внимание, защото сякаш бяха забравени, а всъщност те са зелените дробове на района, които сме длъжни да поддържаме. Така възстановихме часовниковата кула на Сахат тепе.

Неведнъж съм споделял идеята за възстановяването на водния часовник там, за да имаме наистина Хълм на часовниците. Всички тези намеси изпълват с живот хълмовете. Това случи и с Бунарджика, където обновихме детската площадка с каменната пързалка, монтирахме видео наблюдение, ремонтирахме фонтаните. Сега там се провеждат и различни културни събития и фестивали.

Трябват и нови зелени площи обаче. Това е трудно постижимо, защото голяма част от терените, подходящи за паркове в района, са частни. Въпреки това има механизми, с помощта на които подобни места да бъдат върнати във владение на общината и да станат зелени площи. Такъв механизъм са отчуждаванията и, ако за досегашния кмет това беше немислимо за парка на Гребната база, то аз ще използвам всички законови механизми, за да дам на моите съграждани зелените пространства, от които се нуждаят. Ще настоявам пред новия кмет за такива решения.

- Казахте Бунарджика, имахте идея там да се провежда фермерски базар. Какво се случи с тази идея?

- Съвсем не съм се отказал от идеята. В момента подобен базар се провежда всеки уикенд в пресечка на Главната улица. Производители на мед също излагат своя продукция, но искам и ще работя в насока да се организират по-големи подобни базари. Защо не и постоянни пазари с местна продукция, с плодове и зеленчуци от производители, с храна, приготвена на място... Подобен пазар може да се обособи на ул. "Младежка" например. Временни базари и коледни градчета са малка част от идеите, които съгражданите ми споделят за това място. 

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Георги Стаменов  е кандидат за кмет на район "Централен" от ПП ГЕРБ. Можете да гласувате за него с номер 7 в бюлетината за кмет на район. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега ще дадеш а 8г.мъ**те ли си лопчеше и какво даде,едно голямо НИЩО!
0
 
 
Ей такива дрисляци като тоя лижат задника на ББ.Тъп нещастник селски-затрихте хубавия град
-1
 
 
И така 4 години ни разказваш приказки и си взимаш заплатите, а ние си мечтаем за сладките приказки които ни разказваш за лягане. Лека нощ.
0
 
 
Много сладко си приказва гошко, но който е имал работа с него знае, че всяка втора негова дума е лъжа. Изпълнител на поръчки, без въображение и се пропуква под всеки натиск.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Удължават бул."Санкт Петербург" до "Скобелева майка"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зверство срещу 18-годишно момиче
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: