ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов към синдикалисти: Пловдив има нужда от силно социално управление
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 04.10.2023Коментари (0)1610
Когато моят екип работеше в общината, имаше неписани правила, че синдикати и хора на изкуството влизат без да чакат при кмета. Можех да си го позволя, защото приемните ни дни бяха всеки ден, никого не сме върнали. Но се ръководехме от съзнанието, че синдикалист или директор на Операта няма да търсят кмета, ако не е наистина належащо.

Работихме добре и свършихме полезна за града работа и повечето в залата можете да го потвърдите, защото и тогава бяхте ръководители на местните синдикални организации. Не случайно през 2011 г. в края на моя мандат, и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" обявихте Пловдив за най-социалния град в България.

Както тогава, така и сега, заместник-кмет по социалната политика е Георги Титюков и тази оценка е и негова заслуга. Неслучайно преди седмица той получи награда за заместник-кмет с най-големи заслуги за развитието на социалните проекти в класацията на кмета.бг. 

Така Славчо Атанасов, кандидат за кмет от “Съединени за Пловдив" се обърна към ръководителите на регионалните структури на КНСБ на среща, организирана по тяхна покана вчера. Той се отзова с част от екипа си - Георги Титюков, зам.-кмет по спорт, младежки дейности и социална политика и кандидат за кмет на район "Централен", Петя Гогова - бивш зам.-кмет по културата и Лилия Недева - финансист и кандидат за районен кмет на Тракия.

“Няма нужда тепърва да се учим как да работим със социалните партньори, просто ще възстановим, каквото имахме преди 12 години", каза кандидатът за кмет на града. 

В залата присъстваха представители на синдикати в образованието, здравеопазването, културата и местната администрация. КНСБ - Пловдив организира срещи с основните претенденти за кмет на града, в които всеки синдикалист имаше възможност да пита кандидатите за виждането им по въпроси като заплащане на труда, развитие на общинските дружества, изграждането на детски градини и ясли, нуждата от нови училища и социални услуги в града. Те припомниха, че в мандата на кмета Славчо Атанасов в общинските дружества е имало действащ Колективен трудов договор, за да бъдат защитени правата на служителите.

“Когато Тотев стана кмет, първата му работа беше да уволни 600 души от администрацията и това сложи край на синдикалните организации", припомни Атанасов. 

В сферата на образованието, кандидатът за кмет заяви, че градът има хронична нужда от нови детски градини и ясли и поне две нови училища. Според него всички т.нар. подблокови детски градини трябва да бъдат затворени, защото са неудобни, а понякога и опасни.

“Градът разполага с 62 детски градини и 17 ясни, има нужда от поне още 4 градини и 4 ясли. Освен това, в яслите трябва да има не само медицинска сестра, както досега, а и лекар. Градът е достатъчно богат да си позволи да плаща на двайсетина лекари", каза той в отговор на въпрос от публиката. 

“Операта на един истински европейски град като Пловдив трябва да е в центъра, да е туристическа атракция и гордост за гражданите. Пловдивската опера ще има собствена сграда. Ще бъде в центъра, където заслужава да е" - така Славчо Атанасов отговори на въпроса как ще разреши унизителната ситуация пловдивската опера да е под наем в чужди сгради. “За да задействаме този процес, а и за да гарантираме концертна зала за филхармонията, първата ми среща след изборите ще е именно с вас - представителите на операта", заяви той. 

На въпрос на д-р Попова как ще реши въпроса с Белодробна болница, Атанасов заяви, че категоричното му мнение е, че тази болница много липсва - не само на града, а и на цяла Южна България, и трябва да бъде възстановена на старото си място, където е била - в парка край града. Освен това, трите общински болници - “Св. Мина", “Св. Пантелеймон" и КОЦ - трябва да бъдат подкрепени от общината, за да продължат да изпълняват и социалната си функция. Най-добре е тази подкрепа да се изразява в закупуване на модерни апаратура и оборудване, но също и в добри заплати на медиците, работещи в тях. Само така ще спре изтичането на медицински персонал към частните болници.

“46 болници има в града, Пловдив е рекордьор по болнични легла спрямо брой население, но само общинските приемат и социално слаби хора", уточни той.

По отношение на социалните услуги, Георги Титюков потвърди, че градът има пълен набор от тях - 62 по държавно делегирани дейности и постоянно увеличаващ се брой услуги по европроекти - резидентни, за деца, за изхранване и материално подпомагане на граждани в нужда. 

“Следващото управление на града ще има две задачи - първо да извади Пловдив от дълговата криза и второ - да бъде управление със социална насоченост. Т.е. да намери пари за здравеопазване, образование и култура. Няма противоречие в тава, макар всички да знаем, че големите пари, когато ги има, отиват в инфраструктурни проекти и строежи. Все пак, по време на моя мандат Пловдив даваше най-много пари за култура на глава население в страната, въпреки че и тогава трябваше да го спасяваме от фалит. Успяхме да направим и двете", каза Атанасов. 

Представител на Синдиката на българските учители настоя в следващия мандат Колективният трудов договор за работещите в общинските училища и детски заведения да бъде възстановен. В отговор Славчо Атанасов припомни, че в мандата му е функционирал и регионален Тристранен съвет - между синдикати, община и работодатели, както и консултативен съвет към него, който е заседавал на всеки три месеца точно за да обсъжда проблемите на бизнеса и работещите в образованието, здравеопазването и културата. “Така постоянно си сверявахме часовниците с вас и имахме добро сътрудничество, дори и когато бяхме на различни мнения", припомни той.


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: