ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Драгомир Симеонов: Светът все повече иска да чуе нашите истории
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:43 / 16.07.2023Коментари (0)1199
© Фокус
Очевидно все повече светът иска да чуе кои сме и да се разкажем, но това как се разказваме е наш проблем от дълго време. Това каза пред Благой Иванов в предаването "Сториборд“ на Радио "Фокус" популярният радиоводещ Драгомир Симеонов. 

Той отбеляза, че киното има ангажимента да разказва, обучава и да дава отговори, като уточни, че социалното кино често пъти е припознавано като истинското и сериозното кино: "За разлика от чисто жанровото кино, макар че комедията, особено сатирата, може да бъде много сериозна. Социалната тематика би трябвало да постави балансът между проблема и уреждането му. Ако постави само проблема, се превръща във филм на ужасите, който оставя страх у теб. Това е много важно за социалните филми, че трябва да дават просветление, дори когато нямат щастлив край. Ако не го правят, те са просто някакво парче новинарска емисия, разиграна от актьори, която оставя зрителя сам да се лута".

Драгомир Симеонов коментира успеха на Стефан Командарев, като подчерта, че освен кинотворец Командарев е и много умел продуцент: "Той знае в какъв момент да започне филма, как да го бюджетира правилно, как да го постави във времето, кого да наеме, за да му помогне и накрая да има готов филмов продукт. Всичко това оставя едно усещане за подреденост и за ясна мисия. Чудесно събитие за Командарев като творец и продуцент за Ели Скорчева като актриса, представител на едно поколение, което често пъти остава забравено от българското кино, но също така и успех за българското кинопроизводство".

Симеонов добави, че е прочел синопсиса на филма на Командарев - "Уроците на Блага", който според него поставя социална тематика отново в посткомунистическа среда:

"30 години по-късно ние продължаваме да говорим за посткомунизъм  и да извеждаме всеки един от проблемите ни от тази среда. Това кара Командарев, но и други творци често пъти да бъдат крайно нихилистични, спрямо образът на България или да насищат филмите си със социални проблеми, от които няма изход". Българският зрител, така или иначе живее подобни проблеми, не би усетил истинско удовлетворение, ако ги види без да има изход, без да има решение и на голям екран. За чуждестранния зрител това е много интересно, тъй като той не ни познава в тази кахърна светлина. Други филми, които се появяват показват една америкаризирана България, в която почти не можеш да направиш разлика. Ние сме някъде по средата - нито сме чак толкова тъмни, нито сме толкова светли. Почти липсва жанрово кино, което да се съсредоточи върху определена емоция или хубава любовна история или класически социален хорър. Командарев ужасява, понякога, с историите си, но те са по-скоро документален коментар, а не игра със страховете ни. Това са нюанси в самите сценарий, а те често пъти остават на заден план", коментира той.

Популярният радиоводещ каза още, че работата по един филм е мъчителна, свързана с много калкулации и подготвяне на много документи: "Понякога елементът със сценария остава доста по на заден план, докато се случи самият филм. И когато държавата поръча чрез НФЦ направата на няколко български филма, то е добре тези филми да бъдат разпознаваеми".


Още по темата: общо новини по темата: 7051
05.04.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1176 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: