Историята на спорта ни пак се пише в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:18 / 30.06.2010
2087
Тези дни България отново има повод за гордост. Непримиримият пловдивски дух и талант в изобилие, шлифован на кортовете край Гребната, на Цвети Пиронкова, ни дадоха поводи за голяма спортна радост.

В дни когато гледаме световното по футбол в ЮАР и се ядосваме на себе си, за това, че търпим Мъри Стоилов да събира "подходящи" куци пилета с които да ни проваля, едно пловдивско момиче, което по традиция се изправи сам сама срещу големите, ни донесе невиждани поводи за радост и гордост. Споменът за лудото американско лято изплува 16 години по-късно.

В съвременния тенис и изключително трудно да прибиеш сред големите, където маркетинговите чудовища като сестрите Уилямс и компания не допускат никой до върховете.

И вчера срещу себе си Пиронкова имаше една добре смазана американска тенис машина, чиято игра нямаше нищо общо с женския тенис. Уилямс блъскаше топките със скоростта на мъжки тенисист и се надяваше, че със сила и крещене ще пречупи пловдивчанката. Цеци обаче и срещу Бартоли, и вчера, а и като цяло на турнира, е намерила противодействието на тази силова игра, връщайки топките с прецизна точност по ъглите и висша техника, които пречупват психически противничките й. Именно това се случи с големите и съпернички на осмина и четвърт-финала. Бартоли и Уилямс се хвърлиха в началото да мачкат 82-та в света, но срещнаха страхотна и може би неочаквана съпротива, която ги обърка и пречупи психически, а крехката пловдивчанка не прояви никаква милост и се възползва, смазвайки ги и двете.

Стига сме анализирали играта на пловдивчанката. Тя играе страхотно на кортовете на Уимбълдън и това е видно и за най-непредубедения зрител. Нека обърнем малко внимание как и с чия помощ Пиронкова тръгна да покорява върховете на елитния тенис. Истината е, че с ничия. Тя е сама със своето семейство и се бори срещу тенисистки зад които стоят цели финансови и спортни империи. Няма и съмнение, че когато се завърне в България след невероятния си успех, до нашето момиче ще се наредят да се снимат знайни и незнайни политици и общественици, без да имат и капка право да го направят. Всеки който се щракне до Цвети трябва да бъде попита с какво той лично е помогнал за кариерата и през годините или за участието и на този турнир. Защото рекламата редом до големите спортисти струва скъпо, по цял свят, но нашите Бай Ганьовци пак ще се пишат тарикати и ще грабнат момента. Колко до софийските("националните") медии, които втори се чупят да пишат анализи обръщаха внимание на Цвети по време на подготовката й, по време на неуспешните и участия в турнирите? Колко от тях знаят колко години под ред в Пловдив я номинираме за спортист на града за годината и на какви места се е нареждала в тази престижна класация? Защото Пловдив непрекъснато ражда таланти и е трудно да се откроиш сред тях, особено в толкова комерсиализиран спорт.

Цветана Пиронкова не е продукт на химията или някоя от прочутите американски тенис академии, тя е продукт на пловдивския талант, на грижите на своето семейства и на кортовете на ТК "Локомотив" край гребната база. Цветана Пиронкова жъне, с променлив успех, победи по кортовете на професионалния тенис вече 6 години и прославя името на втория по големина град и страната ни. Никой до момента не й обръщаше внимание, нито политици, нито спонсори, нито медиите извън града ни. Сега Цеци прославя името на страната ни на възможно най-високо ниво и пише история със златни букви и очаквано адреса на таланта отново е града ни под тепетата.



Виж коментарите (6)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 25
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).