ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Показаха документ от учредяването на големия градски съперник на Ботев в началото на ХХ век
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:04 / 15.05.2023Коментари (5)4324
Фондация Жълто и Черно представи любопитен документ за футболната история на град Пловдив. Ботевистите показаха препис от учредителния протокол №1 на големия градски съперник на футболен клуб Ботев в онези ранни години - футболен клуб Левски (Пловдив).

Този фундаментален документ дава, макар и индиректно, отговор на въпроса кой е най-старият официално регистриран футболен клуб в Пловдив, заявяват от Фондация Жълто и Черно.

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса официалното съобщение на въпросната фондация:

Уважаеми ботевисти,

В желанието си да разкрием и представим историята на футболен клуб "Ботев“ в пълния ѝ блясък, давайки си ясна сметка за голямата отговорност, която носим пред жълто-черната общественост, гласувала ни своето доверие по тази изключително важна за любимия ни клуб тема, днес ще открехнем вратата на миналото, представяйки ви фундаментален документ, даващ, макар и индиректно, отговор на въпроса кой е най-старият официално регистриран футболен клуб в Пловдив.

Всички вие знаете, че "Ботев“ е основан на 11 март 1912 година, когато е съставен и неговият учредителен протокол. Също така е всеизвестно, че футболният отбор на Френския колеж – "Свети Августин“, е регистриран официално 5 дни по-късно, а именно на 16 март 1912 година.

И докато за "Ботев“ и "Свети Августин“, поне що се отнася до официалното им регистриране според закона през 1912 година, отдавна няма неясноти, то не така стоеше въпросът с последния от голямата тройка клубове в града ни, развивали футбола в ранните години от неговото прохождане, а именно "Левски“ Пловдив.

Неяснотата кога точно и от кого е било учредено футболно дружество "Левски“ Пловдив, въпреки наличието на данни за годината на основаването му (1912 година), даде възможност за полемика по темата сред интересуващите се от футболната история на Пловдив. Повод за същата бяха отделни публикации в местната преса от миналия век, в които "Левски“ Пловдив бива определян за най-стария футболен клуб в града.

За нас е удоволствие да дадем отговор на този въпрос, като ви представим един изключително ценен документ, а именно препис от учредителния протокол №1 на големия градски съперник на "Ботев“ в онези ранни години от развитието на футбола в нашия град, с когото жълто-черните са мерили сили в първите десетилетия от своето развитие.

От него става ясно, че футболно дружество "Левски“ Пловдив е основано на 20 юни 1912 година от учредилите го Антон Карагьозов, Младен Бонев, Ангел Проданов, Йордан Петров, Кирил Босев, Асен Томов, Радой Лозанов, Ненко Райчев, Велко Горчев, Симеон Василев и Петър Серафимов. За председател на дружеството е избран Антон Карагьозов, а за секретар Младен Бонев.

Важно е да отбележим, че този документ дава окончателна яснота за това в каква поредност през 1912 година са били регистрирани трите най-значими футболни клубове в Пловдив в началото на ХХ век, а именно "Ботев“, "Свети Августин“ и "Левски“.

Не по-малко важно е да припомним, че футбол в града ни се е играл далеч преди знаковата 1912 година, но за онези забравени времена ще имаме възможност да разкажем тепърва.
Още по темата: общо новини по темата: 732
09.06.2023
07.06.2023
07.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
пък ний са появявами прес 1951 година като БДЖ Локомотивно депо Пловдив . все маневристи са били тогава привърженицити откачи -закачи откачи-закачи
0
 
 
Айдееееее, локуто става лавски Пд най новата дата на негу. казах ви аз че не е на велбаж 1919 а на левски 1912
0
 
 
Последни проучвания обаче показват, че любимото ни Локо е създадено през 1906 година от кантонер на име Венци.Очаквайте подробности и документи по темата.Наш е и рекорда по посещаемост на мач (90 000 хиляди) срещу градският съперник Спортклуб.Очаквайте снимки и отзиви от този мач. Винаги първи, винаги многобройни.Това сме ние - Локо Пд.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Ботев с последна тренировка преди Славия
Добри новини за Стамен Белчев преди дербитата с Левски и Ботев
Ботев урежда с документи зимно попълнение
Емблематичен футболист на Ботев: Пожелавам на Спартак да спечели първенството
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: