ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Титюков: Сагата със стадион Ботев приключва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:25 / 07.04.2010Коментари (40)10374
© Plovdiv24.bg
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря със зам.кмета по спорта Георги Титюков относно съдбата на стадион Ботев:

- Ще се свърши ли с мъката, наречена стадион „Ботев", г-н Титюков? Сагата между Министерството на отбраната и общината тече вече 10 години. Само преди дни обаче при идването си в Пловдив премиерът Борисов обяви, че е готов да предаде ключовете на феновете.

- Е, и аз като фен не мога да не се радвам на това. Но съм изключително удовлетворен като заместник-кмет. Защото дългогодишните усилия на община Пловдив се увенчаха с успех. Усилия в посока на това общината да поеме от Министерството на отбраната стопанисването на стадиона, за да се спре разрухата на спортното съоръжение. Защото, въпреки решенията и на държавата, и на общината, въпреки писмата, прехвърляни между ведомствата, вече 10 години стадион „Ботев" стои някъде между Министерството на отбраната и община Пловдив, и на практика е ничий. И се руши.

- И все пак - слагате ли край на сагата?

- През последните няколко месеца сме в непрекъснат контакт с военното министерство. Всъщност, още на 12 август 2009 г. веднага след встъпването в длъжност на новия министър на отбраната в кабинета на Бойко Борисов - Николай Младенов тогава, подновихме разговорите. Да, вече мога да кажа, че сме на края. И, слава богу, защото разрухата на стадиона е пълна. Ето, днес отново разговарях с представители на два спортни клуба по художествена гимнастика. В комплекса повече от месец няма ток. Не искам да описвам при какви условия в тази иначе голяма и хубава зала, се тренира. Кофи вода, сложени по пода - защото покривът тече. Студено. А сега и без ток - не знам на какво в клуба по художествена гимнастика си пускат музиката, за да играят съчетанията си. Жалко е. И е недопустимо. Да не говорим за футболните срещи.

- Защо сега е спрян тока?

- Защото не е плащано. Министерството на отбраната не е превеждало пари. А в тази зала тренират два клуба по художествена гимнастика и един по тенис на маса. Видно е, че Министерството на отбраната за подобни странични обекти, които не касаят пряко националната сигурност, няма възможност да отделя средства. Но пък един обект, който не се използва и не се поддържа - се руши. Какъв е смисълът да стои? Затова и в общината казахме: каквито и да са пречките - те трябва да се отстранят, за да се знае кой се грижи за стадиона, как се грижи, какво се прави.

- Има ли средства общината?

- Не сме се отказвали да помагаме винаги когато можем. В бюджета за 2010 г. сме заложили 130 хил.лв. за ремонт на покрива, подмяна на дограмата и на дюшемето на залата. 240 хил. лв. са предвидени за плувния басейн. Във всичките случаи когато се е налагало - общинската фирма „Чистота" се е грижила за стадиона, направихме нова ограда след разширението на бул. „Източен". Асфалтирахме отпред. Тук искам да отдам дължимото на фен клуба на „Ботев", който събра средства за възстановяването на паметника на Христо Ботев в автентичния му вид.

- Като казахте за фен клуба - освен с министерството, говорите ли с феновете?

- Разбира се - къде без тях? На 18 януари инициирахме една среща - дойдоха Божидар Божилов, Румен Баланджиев, Трифон Пачев, Марин Бакалов, Радослав Кошински, общинските съветници Едуард Сарафян и Слави Георгиев. Казахме си: така не може повече, беше след края на есенното първенство. И ако за единият пловдивски отбор - с влизането на Коко Динев в „Локомотив" вече имаше лъч надежда - то за „Ботев" не стояха нещата така. Ето, „Локомотив" в момента има най-модерните съблекални на „Лаута". Аз поне не съм виждал другаде, дори и на националния стадион такива. Оттам започнахме регулярните си срещи за спасяването на най-стария футболен отбор в България.

- Май започнахте да говорите като фен на Ботев?

- Напротив, говоря като пловдивчанин, като футболен фен. Като казвам, че сме в непрекъснат контакт с военното министерство за стадион „Ботев", да не мислите, че това не е било така и за „Лаута" ? Напротив, и там бяха среща след среща, и там сега продължаваме разговорите си с Коко Динев и представители на фен клуба. Ако за стадиона на Лаута трябваше да извървим същия път като за „Ботев" - пак щяхме да го направим.

 

Хринология на драмата около собствеността на стадион Ботев:

- На 21 декември 2000 г. Общинският съвет на Пловдив взима решение да поиска от министъра на регионалното развитие стадион „Христо Ботев" да бъде актуван като частна общинска собственост и да бъде прехвърлен за безвъзмездно ползване на община Пловдив.

- На последното си заседание правителството на Иван Костов на 29 май 2001 г. прехвърля безвъзмездно на общината правото на собственост върху имота.

- Дотук добре. На основата на тези две решения на 11 юни същата година е сключен договор за безвъзмездно прехвърляне.

- ....И сагата започва. Прехвърлянето на имота започва да се проточва някъде в необозримото бъдеще. Община Пловдив не може да влезе във владение тъй като предстои ликвидация на структура на поделение 18090, ползващо към онзи момент комплекс „Христо Ботев". Уточняваме, че поделението не е действащо. Започва поредица от срещи с министъра на регионалното развитие. Хвърчат писма.

- Две години по-късно - през 2003 г. фактическото предаване на стадиона в ръцете на общината все още е мираж поради факта, че поделение 18090 „Тракия"-Пловдив все още не е ликвидирано и сградният фонд не е освободен.

- През 2004 г. министърът на отбраната моли да се отмени правителственото решение за прехвърляне на стадиона на общината поради факта, че към онази дата общината не е въведена във владение на имота, същият не е отписан от актовите книги на държавните имоти и продължава да се владее от МО чрез поделение 18090.

- От 2004 г. до днес исканията и кореспонденциите продължават. Стадионът продължава да стои между МО и общината. Развръзката обаче предстои до няколко седмици. Както е видно - в полза на община Пловдив.

Още за драмата около стадион "Христо Ботев" можете да прочетете и в множеството новини по темата, които Plovdiv24.bg публикува години наред.

Още по темата: общо новини по темата: 46
03.04.2017
25.02.2013
14.02.2012
29.08.2010
27.08.2010
11.05.2010
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
бербатов и той искал да дойде,ама божков още умувал,
-5
 
 
Вече е изготвен и идеен проект , като в него е включен един мнооого голям МОЛ на първия етаж , а на покрива чудесна джамия за правоверните жълтурци.Самия стадион ще е в мазето , под подземния паркинг.На печелившите честито , на останалите , които вярват сляпо , ''шъ съ упраити'' , но не и в този век !Той просто умря , новото отборче ще е недоносче , създадено от хора , които много обичат действие събиране , без изваждане .
+3
 
 
ЦСКА са гроги, нашите Манчо и Муши искат да се върнат в Свободен Ботев! Остава Жоро Христов от Полша да си дойде и Какалов от Сливен! С нетърпение очаквам момента пак да газим шопите! Оле!
+4
 
 
до края на месеца всичко ще стане ясно така че малко търпение още.
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 08.04.2010 г.
-10
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+6
 
 
Преди два дни един локомотивец в пряк текст ни каза, че това е много добре, но след предстоящото прехвърляне на имота, следва също много труден и дълъг път. Нищо лошо не е казал човекът, просто сподели как те са се намъчили с техния стадион, докато стигнат до концесия, а пък концесията след няколкогодишна сага вече е факт. Да се надяваме, че след всичко това, бюрократичните пътечки по изготвяне на договор за концесия са утъпкани и че само за 6 -7 месеца ще стане концесията и при нас! Най-важното сега за нас е формалното възстановяване на нашия футболен клуб Ботев в автентичния му вид, което трябва да стане до края на април! Още през май община Пловдив да започне капиталният ремонт на съоръженията и спортната зала. Още в първата седмица на май да обявим треньорския щаб на мъжкия отбор и селекционерите скаути! През май-юни да свикаме под жълточерните знамена разбягалите се по страната немили - недраги нашите футболисти, които заедно с младоците да съставят боеспособен колектив юмрук за решаване на задачата по завръщането ни от Б в А група! И през лятото да се направи супер подготовка на отбора за тежките футболни битки - в Б група играят някаква смес на ръгби, борба и футбол, така нареченият всъщност мъжки футбол! И ще са необходими много мъжки характер и качества! Също от месец май ръководството на футболния клуб да започне с общината изготвянето на договора за концесия на стадиона! Концесия на стадиона! А не за строителството на някакви митични МОЛ-ове или подобни на това търговски глупости! При наличието на концесия много по-лесно ще се отворят инвестициите за нашия Свободен Ботев! Само Ботев, пичове! От кой отбор си?
+12
 
 
Най-после сагата е почети приключена и то в наша позла едно голяма благодаря и браво на хората борили се стадиона да стане общински браво още веднъж сега поне общината ще може да го подържа малко от малко и да се надяваме за в бъдеще да имаме ремонтиран а защо не и изцяло нов стадион
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Ботев отпусна 1900 билета за феновете на ЦСКА-София
Феновете на Ботев питат Платек за селекцията и нов договор на Керкез
Локо (София) пусна билетите за Ботев, призова феновете за подкрепа
Ботев насочва поглед към "Коматево"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: