Откриват обновен паметник за годишнината на футболния "Ботев"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (178)
13:33 / 09.03.2010
16630
Паметникът на стадион "Христо Ботев" ще бъде открит в обновен вид в петък, 12 март, на тържеството по случай 98-годишнината от основаването на футболния клуб. Традиционно на тази дата се организира честване на годишнината. Тази година феновете на тима се организираха и събраха пари за обновяването на паметника, който бе занемарен през последните 10 години, по време на управлението на Димитър Христолов. Паметникът ще има нова мраморна плоча и ефектно осветление.

Паметникът ще бъде открит в 18:00 часа от общинския съветник и шеф на УМБАЛ "Свети Георги" Божидар Хаджиев. При благоприятно време след това ще се изиграе мач между фенове и юношите-старша възраст, който ще бъде на осветление. "Жълто-черните" фенове обещават много изненади.

Паметникът пред стадиона е открит на 2 юни 1927-а година. На събитието присъства Иван Андонов, сподвижник на Христо Ботев. В юбилейната книга за 30-годишнината на СК Ботев той заявява: "Не случайността постави паметника на великия българин на това място. Провидението е внушило на клубните членове да изградят паметника тук. Съдбата е определила на това място да стане игрище, което да носи името на бореца за свободата и запомнете това: През Априлското Въстание в Пловдив, на това място, докарват въстаници и ги избиват, а мястото е напоена с тяхната кръв."


Виж коментарите (178)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).