Петровден е стародавният празник на Локомотив Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
10:36 / 29.06.2022
3763
Днес е Петровден и това е стародавният празник на Локомотив Пловдив!

Ето как от "Лаута" разказаха за традицията при създаването на "черно-белия" клуб: 

Когато в началото на ХХ век българските футболни клубове полагали основите си, всеки от тях избирал (наред с цветовете, знамето) и свой празник. Той бил свързан с патрона на клуба – Стефан Караджа, Петър Парчевич, Васил Левски – или с някой от големите християнски празници – Гергьовден, Димитровден.

Когато на 25 юли 1926г. деятелите от Караджа и Атлетик скрепили своя съюз, основавайки Пловдивски Спортклуб, те определили Петровден за патронен празник.

Въведена била и традиция да се играе нарочен мач, посветен на патронния празник. През 1936 година например била поканена Славия София – първенец на столицата и няколко месеца по-късно държавен първенец. В този приятелски мач белите отстъпили на пловдивския първенец с 0:1.

След 1944 година традицията да се отбелязва патронния празник била посечена. В пълна степен това важало за клубовете, избрали деня на някой християнски светец.

Така се случило и при Пловдивски Спортклуб – наред със смяната на имената и различните "реорганизации", клубът бил принуден да престане да отбелязва Петровден.


Виж коментарите (14)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).