Пловдивчанинът Серафим Грозев за страхотните успехи на Адриано Дженев и Елизара Янева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:44 / 16.05.2022
2487
Серафим Грозев е личен треньор на Адриано Дженев и Елизара Янева. Младите таланти на България се представиха изключително силно на тенис турнирите в Пловдив и Хасково. 

Грозев е държавен шампион на България по тенис на закрито през 2011 г. От 2010 до 2012 г. е помощник капитан на България за Фед Къп. В момента е главен треньор в ТК "МаксПро 2020". Серафим Грозев даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Вие сте треньор на Адрияно Дженев и Елизара Янева. Поздравления за страхотното представяне на турнирите в Пловдив и Хасково. Предполагам се изключително доволен от резултатите на двамата?

- Естествено винаги може да се иска повече, но на фона на спечелените точки и позициите на двамата в ранглистата след тези турнири, няма как да не съм доволен. Разбира се трябва да продължават да работят усилено за да могат да надградят върху тези резултати.

- Каква беше конкуренцията на турнирите?

- Конкуренцията като класиране на играчите в ранглистата на ITF бих казал, че беше на едно добро ниво. Като цяло мисля, че както при момчетата така и при момичетата се отличаваха 5-6 от състезателите.

- Адрияно Дженев спечели второ място на сингъл и стана шампион на двойки в Хасково. Какви бяха най-силните страни му страни за тези резултати?

- При Адрияно основното за този резултат беше постоянството във всеки мач, тъй като обикновено проявява загуба на концентрация и има спадове в някой случай. Но в конкретния турнир успя да бъде фокусиран през голяма част от мачовете и това допринесе за тези резултати.

- Със спечелените точки Дженев се приближи до топ 100 на световната ранглиста за юноши. Как виждате неговото развитие за бъдещето?

- Да, в момента е в подножието на топ 100 на ранглистата на ITF за юноши. От тук нататък ще се опита с участието в няколко турнира от категории JA, J1 и J2 да успее да пробие в топ 50-60 и евентуално да вземе участие на юношеския US OPEN. От септември месец ще започне постепенно и преход към мъжките турнири с участие на няколко M15000 от календара на ITF.

- Върху какво трябва да работите най-много?

- Ще работим комплексно, защото има място за развитие във всички аспекти на играта му. Ще наблегнем и на ментална и тактическа подготовка.

- Елизара Янева се представи изключително на двата поредни турнира в Пловдив и Хасково. На какво се дължи това страхотно постижение?

- Успехите на Елизара са плод на постоянството й по време на тренировъчния процес. Успява да изпълни поставените й задачи и цели по време на официалните мачове и така успява да противодейства на всеки съперник.

- Едва на 15 години Елизара влезе в топ 200 на световната ранглиста за девойки. Какви трябва да са следващите стъпки на развитие?

- Следващите стъпки ще бъдат участия на турнири от категории JA, J1 и J2 с идеята в началото на следващата година да може да вземе участие на Австралия Оупън за девойки.

- Лесно ли се работи с Дженев и Енева?

- Бих казал, че работата с тях върви леко. Разбира се не винаги нещата вървят по перфектния начин, но мисля, че това са нормални ситуации. Важното е, че двамата са отдадени на тениса и са го приели за начин на живот. С труда, който ежедневно полагат се надявам да изпълнят целите си.

- Помогна ли за резултатите това, че турнирите бяха в България?

- Със сигурност оказа позитивно влияние върху тях, че турнирите бяха на родна земя, по специално в Пловдив и Хасково. Адрияно е родом от Хасково, а Елизара е от Пловдив, като на двата турнира се радваха на голяма подкрепа от трибуните и предполагам това ги мотивираше допълнително.

- Какво ще пожелаете на Адрияно и Елизара за близкото бъдеще?

- Пожелавам им да са здрави, да продължават с упоритата работата и нека сбъднат мечтите си.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 10
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).