БФС иска „А” група без пловдивски отбори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (117)
17:05 / 11.11.2009
18863
Президентът на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Валентин Михов предупреди, че новите изисквания за клубно лицензиране могат по изкуствен начин да съкратят "А" група до 8 или 10 отбора, научи Plovdiv24.bg.

Според него, ако човек от УЕФА дойде у нас и започне да прави проверки на клубовете, не повече от 6-7 клуба ще могат да вземат лицензи и да заслужат място в елита.

"Вече е крайно време ние сами да съкратим А група на 8, 10 или най-много 12 отбора. Б група трябва да бъде една с 16, 18 или 20 отбора. И наистина дойде време да разберем, че професионалният футбол не е масов футбол. Оправданието, че така ще затрием някои центрове не върви. Те тези центрове от 19 години насам сами се затриват или са се затрили окончателно", каза още президентът на Лигата. „С по-малко отбори и телевизионните права ще бъдат по-апетитно парче за клубовете. Нивото на футбола в България рязко може да се вдигне, но трябват ясни правила и помощ от държавата", смята още Михов.

Очевидно е кои са "излишните отбори". Пловдив твърдо остава без представител при това положение. Нито точковия, нито финансовия, нито управленския, нито инфраструктурния потенциал на отборите ни ще стигне, за да останат в „А" група. Колкото и да е тъжно в момента в града нямаме стадион, който да отговаря на марката „А" група, колкото и нискокачествена да е тази марка. Просто правилата на стадионите за нея вече се определят от УЕФА.

Ако „А" група бъде съкратена тя ще се превърне в лига, изградена от софийски отбори, още няколко техни „удобни" съперника + Литекс, Черноморец и Черно море, може би. Разбира се „А" група ще удари дъното по посещаемост, защото какво да очакваме от например четири мача между "мегапопулярните" Локо (Сф) и Славия, както и "Черноморец-Бургас", който бургазлии бойкотират и редовно оставят със смешно малко публика дори на домакински мачове.

Неудобните пловдивчани няма да ги има. Няма да ги има непримиримите агитки, няма да ги има и двата слабака, които въпреки трагичното си състояние винаги стряскат съня на хартиените софийски „грандове" и задължително всяка година им "крадат" точки. Най-после софийското дерби ще може да претендира за най-зрелищното, интересно и посещавано, след като пловдивското бъде пратено в "Б" група, където естествено няма да загуби блясъка си, но ще е удобно и лесно да бъде умаловажавано. Също така основния източник на талантливи футболисти за софийските клубове - пловдивския футбол ще бъде пратен в долните ешалони и „грабливите паразити" ще си купуват футболистите по-евтино, но източникът няма да секне, защото Пловдив е доказал, че и в „Б" и във „В" група може да създава таланти, които после цял живот да носят казионните грандчета на раменете си - пример - Гонзо, Мечо, Данчо и т.н. шопски герои, които май позабравиха корените, замъглени от софийските левчета.

Сигурно е обаче, че нивото на „А" група по този начин няма да се вдигне, както наивно си мисли господин Михов или както се опитва да ни заблуди, мислейки ни за наивници. Просто Левски и ЦСКА ще им се налага да си „взимат" по-малко мачове, ще имат по-малко „неудобни" съперници. Естествено евромечтите на „сини" и „червени" също ще бъдат загубени и таванът на възможностите им ще е равен като домакин на шампиона на Малта, защото без истинска конкуренция няма как да стане.

Футболът в България и в частност „А" група много по-спешно се нуждае от кадърни управници, Наско и Мъри далеч от футбола, доказан чужденец за селекционер на националния отбор и намеса на държавата и местната власт в оправянето на базите, а не от намаляване на „А" група. Намаляване на „А" група просто ще я направи още по-безвкусна, отнемайки й най-вкусната подправка - пловдиския футбол и агитки.

Източник: Кирил Налджиев


Виж коментарите (117)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 19
Днес: 24


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).