Историк: Гарантирам, че документите са автентични! Де факто ФК Ботев съществува от 1907 година

Автор: Стойчо Генов
Коментари (5)
13:04 / 18.06.2021
6919
Историкът от Регионален исторически музей - Пловдив Видин Сукарев застана пред камерата на Plovdiv24.bg, за да внесе още повече яснота около сензационните документи, които бяха показани днес за историята на футболен клуб Ботев, както и за историята на футбола в Пловдив и в България.

"Писмените документи и дневници ни бяха предоставени от колекционер, държащ да остане анонимен. Аз, заедно с колегите, се запознахме с тези документи и мога да гарантирам с името и авторитета на изследовател и професионален историк, че те са напълно автентични. Има страшно много нови неща, не само за историята на Ботев, но и за историята на футбола, както в Пловдив, така и в България", заяви сукарев пред Plovdiv24.bg.

"Сега вече стана ясно защо Ботев официално е учреден през 1912 година от малки деца. Всъщност оказа се, че е имало с 10-ина години по-големи ботевисти. Освен през 1907 година може да се подразбере, че и през 1906-а също е правен опит да се учреди клубът. Законът е бил такъв, че не се допуска да се създават футболни дружества с участието на учащи. Имало е юридически пречки и когато те са били премахнати през февруари 1912 година, тогава Ботев официално е основан", допълни още историкът.

"Като специалист, гарантирам, че тези реликви са оригинали. Де юре не можем да докажем, че клубът е основан 1907 година, но де факто можем. В правния мир Ботев съществува от 11 февруари 1912 година, но в сърцето и душата на привържениците и на хората, които са заинтересувани от това, тази предистория е важна", каза още Видин Сукарев.

Гледайте в прикаченото видео цялото му изказване, както и пълен запис на днешната пресконференция!



Виж коментарите (5)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).