Жители на Труд отново ще блокират Карловско шосе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:19 / 02.03.2017
2519
Жителите на пловдивското село Труд излизат на пореден протест срещу инсталацията за преработка на биомаса в населеното място. Това съобщи Станимир Тончев от Инициативния комитет в селото. По думите му протестното шествие ще започне от 17:30 часа, като сборният пункт на протестиращите е читалище "Светлина". 

Тончев посочи, че живеещите в Труд ще изразят отново недоволството си, тъй като няма видими резултати по посока на разрешаване на проблема, а именно преустановяване на миризмите и вредните емисии във въздуха, произтичащи от дейността на Инсталацията. 

"В момента буксуваме на едно и също място. Оставаме с впечатление, че повечето институции се стараят да ни покажат, че няма проблем, отколкото да вникнат в ситуацията и да помогнат по някакъв начин за разрешаването му. Обезверени сме. Трябва да е ясно, че ние като Инициативен комитет не преследваме никакви икономически или политически интереси. Просто искаме да ни се обърне внимание, да дишаме чист въздух и да се помисли за здравето на всички в селото", коментира Станимир Тончев. 

Той посочи, че протестните действия отново ще преминат с блокиране на движението по Карловско шосе в рамките на час.

"Вече е настъпил моментът, в който жителите искат да се направи нещо по-сериозно от предишните протести, тоест да бъде по-дълготрайно, по-масово, по-убедително. Ние сме оптимисти, че ще бъдем чути", заяви Тончев.

Той добави, че проблемът и подписките срещу Инсталацията за биогаз в пловдивското село започват още през 2015 година. По думите на Тончев борбата за чист въздух и за нормален живот на жителите на село Труд ще продължи, докато се увенчае с успех.

"Жителите на населеното място вече нямат вяра на нито една институция. Инсталацията за преработка на биомаса трябва да се затвори, докато проблемът не се реши генерално. Необходимо е обстойно да се прегледа цялата им технология, да се проверят всичките им налични филтри. Ако България беше нормална европейска държава, то досега Инсталацията щеше да е затворена до момента, в който се докаже, че действието й е безопасно. На нас ни се натрапва твърдението, че в село Труд не съществува проблем", коментира Станимир Тончев.

Той посочи, че дори и в малкото дни, в които вятърът се обръща към селото, жителите отново усещат неприятни миризми. 

"Всяка една миризма е свързана с някакъв състав. Може само да си мечтаем да разберем какъв комплекс от елементи сме вдишали в период на големи обгазявания", добави Тончев.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (49):
15.03.2022 Биоцентралата в село Труд остава затворена
18.11.2021 ВАС потвърди наложената от РИОСВ Пловдив принудителна мярка срещу биоцентралата в Труд
13.04.2021 4 месеца от спирането на биоцентралата в Труд
05.01.2021 Биоцентралата в Труд остава затворена въпреки желанието на собственика
09.11.2020 РИОСВ Пловдив почиства резервоар в биоцентралата в Труд
06.11.2020 Биоцентралата в Труд окончателно спря работа
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).