Земеделец от Пловдивско: Една салата е 25-26 стотинки, а миналата година бе под 20

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:40 / 23.09.2022
6954
Година след градушката, която унищожи хиляди декари зеленчуци в община Калояново, производителите работят на загуба. На фона на повишените цени на торове, препарати и материали за напояване, не е преминал и страхът от природното бедствие, предава БНТ.

Заради забавените обезщетения след градушката повечето стопани са засели доста по-късно площите със зеленчуци. Изплатените суми обаче не покриват и увеличените разходи тази година. Дори гумените маркучи за капковото напояване в оранжериите са по-скъпи.

Почистени и пакетирани салатите тръгват от полето край Ръжево Конаре към големите вериги. Тази година себестойността на една салата е два пъти повече от миналата година. За сметка на това обаче изкупната ѝ цена остава същата.

"Себестойността на една салата в момента е 25-26 стотинки, миналата година беше под 20 стотинки“, заяви Гюрга Даржонова, зеленчукопроизводител от Ръжево Конаре.

Заради високата цена на амбалажа консервни фабрики изкупуват все по-малки количества от продукцията.

Фермерите все още не могат да забравят преживяното преди година.

Заради липсата на работници, които предпочитат гроздобера в чужбина, има опасност и голяма част от продукцията да остане неприбрана от полето.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села
Голямо пловдивско село ликува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).