Увеличават дните за сметосъбиране в Асеновград

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:37 / 15.01.2020
2238
"Увеличаваме дните за извършване на сметосъбиране в Асеновград", съобщи пред медии кметът на Асеновград доктор Христо Грудев. Той посочи, че към момента сметопочистване и сметоизвозване се извършваше в 5 дни от седмицата – без сряда и събота. Тази мярка се е наложила поради недостатъчно наличие на финансови средства за услугата. От януари вече графикът е променен и сметопочистване в града ще се извършва и в събота.

Предвидено е сметосъбиращите машини да се движат по определен график, след направен анализ. Установено е къде в Асеновград се струпва по-голямо количество смет. Това се случва предимно около търговските обекти, обясни кметът. Той допълни, че все още няма промяна в цената на тон депониран отпадък на национално ниво, независимо от коментарите, че е възможно тя да бъде намалена на 69 лева за тон, поради което общините плащат по 95 лева за тон.

"Знаете, че в момента има известно напрежение в Министерството на околната среда и водите в момента, а именно от там трябва да дойде инициативата. Смятам, че новият министър, който ще поеме поста, ще предприеме нужните действия. Очаква се гласуването да бъде днес – 15.01.20 г. (сряда) по време на първото заседание на Народното събрание", каза Христо Грудев.

Кметът припомни, че се работи и по изграждане на компостираща и сепарираща инсталация, която е необходим етап за достигане на целите. А именно, 50% от депонирания отпадък да бъде рециклиран и да влезе отново в промишлеността и икономиката. Ако това се случи се очаква цената на тон депонира отпадък да се намали наполовина, което ще се отрази и на промила по общините.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).