Стотици протестираха срещу добива на мрамор в Пловдивско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:28 / 21.11.2022
1976
Над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан се събраха да протестират на главния път номер 58 Асеновград – Кърджали срещу обявената концесия за добив на мрамор в Асеновградско. Недоволството им беше подкрепено от голямата природозащитна организация "Зелени Балкани", също и от адвокати, местни производители и общественици.

500 са и подписите, които вчера бяха добавени към списъка с имена на протестиращи. Подписката ще се допълва до февруари следващата година, а целта й е да предизвика местен референдум по темата и вниманието на институциите.

През изминалата седмица жители от засегнатите села се заканиха, че ще търсят правата си по законов ред. Те подадоха и три колективни жалби към Висшия административен съд. Очаква се да продължат ефективните протести и пред институциите, ангажирани с концесията.

От инициативния комитет припомнят, че находището Делчевото -2, отдаден от Министерски съвет на "Запрянови - 03" – ООД за добив на мрамор, се намира в защитената зона на биосферен парк "Червената стена".

Вчера притеснението на жителите нарасна, след като археолог Росица Миткова, завеждаща фонд "Праистория" в Археологическия музей в Пловдив, съобщи, че в местността "Лопките" е бил разрушен енеолитният храмов комплекс "Лопките".

Местните твърдят, че за нарушението на археологическите пластове вина носи същата компания, която иска да добива мрамор в района- "Запрянови", заедно с Община Асеновград и ВиК. В първия работен ден Миткова ще подаде и сигнал към Министерство на културата, заедно със снимков материал на фрагменти от унищожена археология.

Жителите на потърпевшите населени места благодариха на органите на реда за организацията на движението и на водачите на МПС за търпението при днешната едночасова блокада. Апелът им е към всички граждани, отговорни към здравето и природата, да изразят своята подкрепа. Желаещите да се включат в подписката за референдум могат да го направят в хранителните магазини, намиращи се на центровете на селата Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец, Тополово и Добростан. В Асеновград засега местата са  в т. нар. уиски магазин и магазинът на Бачковския път.

Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
16.01.2024 Граждански протест в защита на РИОСВ Пловдив
20.11.2022 Жители на 5 села в Пловдивска област излизат на протест
15.11.2022 Областният управител очаква подписка срещу кариерата в Горнослав
14.11.2022 Жители на три села в Пловдивско се вдигат на протест срещу поредната
кариера
26.10.2022 Фирма "Запрянови" стана концесионер на кариера за мрамор
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).