ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Сезираха прокуратурата за скандални злоупотреби с общински земи в Крумово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 07.05.2015Коментари (1)2075
©
Общински съветници от коалиция ФОРОР в община "Родопи" изпратиха сигнал до Районна прокуратура в Пловдив за скандални злоупотреби с общинска земя. Васил Гюрдиев, Георги Герев и Георги Мичев настояват за проверка дали е допусната безстопанственост при управлението на общински имоти на територията на с. Крумово в "Родопи".
 
В сигнала се отбелязва, че са установени значителен брой имоти на територията на землището на с.Крумово в общината, които са ползвани от земеделски производители без надлежно сключени договори за наем или аренда с общината. За имотите не са били обявявани тръжни процедури за отдаването им под наем. Общата площ на ползваните земи без правно основание е 616,733 дка. Парцелите са подробно изброени и записани в жалбата.

Преди да потърсят съдействие от прокуратурата съветниците съобщават, че са внесли питане до кмета на община "Родопи" Пламен Спасов, тъй като справка в регистрите на ДФ "Земеделие" показва, че имотите са били очертавани и заявявани за финансиране за 2013 г. и 2014 г. Ползвателите са получавали субсидии за директни плащания в ДФ "Земеделие", без да са имали сключени договори за наем или аренда с община "Родопи".

Питането на съветниците към кмета на община "Родопи" е във връзка със спазването на задълженията на кмета, съгласно чл. 12, ал. 5 от Закона за общинска собственост /ЗОС/, според който "Имотите и вещите - общинска собственост, които не са предоставени за управление на други лица, се управляват от кмета на общината".

В отговора си до съветниците кметът на община "Родопи" Пламен Спасов твърди, без да визира конкретен член, че съгласно Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество /НПУРОИ/ кметовете на кметства и кметските наместници отговарят за опазването на общинското имущество и контролират спазването на поетите задължения от наемателите и ползвателите на общинските имоти и вещи на територията на населените места. 

В този смисъл считаме, че подзаконовият нормативен акт не отменя разпоредбата на чл. 12, ал. 5 от закона тя следва да се спазва именно от кмета на общината, заявяват съветниците.

Те споменават и друг довод от отговора на Пламен Спасов - че от Общинска служба "Земеделие" в "Родопи" са отказвали на кмета издаването на скици. "Но всеки един отказ следва да бъде документиран със съответен документ, а такъв не ни бе предоставен. Няма основание, въз основа на което да е отказано издаването на скици на собственика на определен имот - в случая имотите са собственост на община "Родопи", която се представлява и управлява от кмета", изтъкват съветниците. 

Те настояват прокуратурата да изясни още как кметът е упражнявал пазаческите функции на общината спрямо тези имоти, които са били обработвани през 2013 и 2014 г. и за тях са получавани субсидии от ДФ "Земеделие". 

Въпросът произтича от информация на кмета, посочена в отговора до тях, че голяма част от визираните имоти са били възбранени от частни съдебни изпълнители, а този факт възпрепятствал собственика да извършва всякакъв вид действия по разпореждане и управление на същите и че общината имала само качеството на "пазач".

Общинските съветници от ФОРОР искат проверката да установи допусната ли е безстопанственост при управлението на общинските имоти на територията на община "Родопи". 

Нанесена ли е щета на общината, след като посочените имоти са ползвани, очертавани и за тях е получавана субсидия през 2013 г. и 2014 г. без правно основание, се казва в сигнала.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами сезирайте Гачев, Локомотивното машинистче ,Гачата те знаят за какво иде рече може и Кольо тиквеника (драганов )
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: