Ромско семейство разказа играта на голям цех край Пловдив

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (11)
12:39 / 22.01.2020
24742
Ромско семейство, живеещо в незаконни бараки до фабриката за сладкарски изделия в село Кадиево пречи на бизнеса с боклук и мизерни условия. В началото на януари ромите са предизвикали пожар, който по чудо не е обхванал фабриката. 150 служители от предприятието може да останат без работа, съобщиха на пресконференция в Областната управа, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Не мога да приема хора, които са решили да инвестират и осигуряват 150 работни места да зависят от едно ромско семейство, което не спазва закона. Те създават риск за условията за фабриката. На 5 януари там възниква пожар. Собственикът на фабриката Николай Христозов ходи от институция в институция, за да търси помощ" каза областният управител Дани Каназирева.

Казусът е от над 25 години, а земята, на която се е заселило семейството е с акт за Общинска собственост от 2009 година.

По думите на Каназирева проверка е показала, че хората от малцинственото не са плащали и една стотинка данъци.

"Още днес трябва да се връчи акт за незаконно строителство от Община Родопи и заповед за премахване на незаконните колиби. Ще се предприемат мерки да се намери място за преместване на ромското семейство с 9 деца" заяви областният управител.

Вече са уведомени и социалните служби, тъй като липсват  условия за отглеждането на 9-те децата и те живеят в мизерия. Сезирани са и органите и на МВР. 

"По необясними е отказвано да се издаде заповед за премахване на незаконните постройки. Трябва да се спре с това толериране и да се прилага закона спрямо всички. Над 5 институции се занимаваме с нещо, което трябваше да бъде решено преди години" коментира Дани Каназирева.

"Има 2 страни по въпроса  - морална и закона. Ние сме давали всичко, което сме произвеждали във фабриката на семейството. Но ние щяхме да изгорим, покрай тях и условията около нас са мизерни. Ако аз строя ми трябва разрешително, защото плащам данъци" каза Николай Христозов собственик на фабриката за  сладкарски изделия.

При него работят 150 човека и от тях 20 са роми, но те имали желание да работят.

От предприятието плащали  на Общината над 20 хиляди лева данъци, а нарушителите - нищо.

"Многократно пускаме жалби  в кметството за боклуци. Ромите нямат тоалетна и вода. Започваме да строим и друго предприятие в другия край на улицата, и какво правим?" каза още Христозов.

Цялата история може да видите в прикаченото видео от пресконференцията.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (11)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).