ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Потвърдиха присъдата за подкуп на двама служители на МВР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 21.10.2010Коментари (0)2928
© Plovdiv24.bg
Върховният касационен съд потвърди присъдата на Пловдивският окръжен съд, с която бяха осъдени за подкуп подсъдимите Валери Викентиев, 33 г. и Атанас Георгиев, 44 г.
Те бяха признати за виновни в това, че през периода от 03.06.2009 г. - 04.06.2009 г. в гр. Оряхово в качеството си на длъжностни лица - разследващ полицай и младши разузнавач в РУ на МВР гр. Оряхово в съучастие са поискали 5000 лв. от Николай Кръшков, като горното деяние е осъществено, за да извършат друго престъпление по чл.288, НК, а именно за това, че на 04.06.2009 г. в землището на гр. Клисура са пропуснали да изпълнят своевременно служебните си задължения и не са извършили оглед за разкриване, непосредствено изследване и запазване на следи от престъплението по л. а. " Опел Астра " и чрез заличаване на следи от интервенция по горния автомобил, като по този начин са направили опит да избавят Николай Кръшков от наказателно преследване чл.302, ал.1, НК.

За така извършеното от подсъдимия Георгиев престъпление му беше наложено наказание в размер на 3 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим, лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР за срок от 6 г., както и глоба в размер на 7 000 лв.

Върховният съд е преценил, че наложеното на подсъдимия Викентиев наказание следва да бъде намалено от 4 г. и 6 месеца лишаване от свобода на 3 г. и 6 месеца при първоначален общ режим, лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР за срок от 6 г., както и глоба в размер на 15 000 лв.

Викентиев бил назначен на работа в органите на МВР през 2004г. на длъжност дознател в РПУ към полицейско разследване при ОД на МВР - гр. Враца. Последователно заемал длъжностите: мл. дознател в РПУ и дознател в РПУ при ОД на МВР гр. Враца, на която длъжност като разследващ полицай работил към момента на деянието.

Георгиев бил назначен в МВР през 1992г. на длъжност "Полицай"- към РУ на МВР гр.Оряхово. Последователно заемал длъжностите - полицай ВСК в група "Оперативна" и мл. разузнавач в група "Противодействие на престъпността" към същото РУ, на която длъжност бил и към момента на инкриминираното деяние.

Според докладна записка от дежурния при РУ на МВР гр. Оряхово на 02.06.2009г. в 21,00 часа в РУ се явил испанският гражданин Хавиер Галдеано, който заявил, че за времето от 31.05.2009г. до 02.06.2009г. противозаконно му бил отнет л.а. марка "Опел астра", който се намирал на неохраняем паркинг до ферибот гр.Оряхово.

Началникът на РУ на МВР гр. Оряхово разпределил задачите на екип - инспектор Пламен Александров, разследващ полицай Ивайло Стънгачев, които да извършат оглед на местопроизшествието и на подсъдимия Атанас Георгиев, който да намери лица, владеещи испански език за улесняване разпита на жалбоподателя. Престъплението било извършено и на територия обслужвана от Георгиев.

При връщането си в РУ Оряхово, Стънгачев докладвал на прекия си ръководител подсъдимия Викентиев и му представил протокола за оглед. Викентиев му казал, че той лично ще поеме случая. Същата сутрин в РУ се явило лицето Николай Иванов Кръшков. Той се познавал с Хавиер Галдеано от около шест месеца в Испания и правили опит за съвместен бизнес със селскостопанска продукция. На 31.05.2009г. се срещнали в гр. Оряхово, испанецът бил с "Опела" си и носил мостри на плодове и зеленчуци. Оставил колата си на паркинг и с колата на Кръшков отишли до гр. Карлово. На 01.06.2009г. ходили до борсата в с. Първенец, обл. Пловдивска. На 01 срещу 02.06.2009г. Кръшков отишъл до Оряхово и взел "Опела" на Галдеано, но вместо да му го докара в Карлово, го оставил във вилата на приятеля си Марин Делевски в местността "Козница" над гр. Клисура. Според показанията му дадени пред съдия, направил това, за да държи Галдеано в зависимост, да има "надмощия над него", защото бил ангажирал много хора с предстоящата им сделка и за да "контролира пазара".

На 02.06.2009 г. сутринта Кръшков се срещнал с Галдеано, но не му казал за отнемането, скарали се във връзка с цени на череши и се разделили. Вечерта Галдеано му се обадил по телефона и го попитал за автомобила си и го поискал. Отново се скарали, а след около половин час, според Кръшков, му се обадило лице, представяйки се за служител на РУ Оряхово, който му обяснил, че срещу него е подадена жалба и го призовал там. На 02.06.2009г. вечерта отишъл в РУ гр. Оряхово, но постовия му казал да дойде следващия ден.
Сутринта на 03.06.2009г. в РУ бил поет от двама служители - подсъдимите Викентиев и Георгиев. Обяснил им случилото се, но те го "притискали". Твърди, че Викентиев му ударил няколко шамара по лицето.

Георгиев му предложил да "оправят положението", но за целта трябвало да си плати. В крайна сметка Кръшков казал, че е съгласен. След това започнали да обсъждат цената за "оправянето", като го заплашили и че няма да излезе от РУ. Кръшков предложил 1000лв., но му обяснили, че са ангажирали влиятелни хора, вкл. и шефа на полицията и 1000лв. няма да стигнат. Поискали му 5000лв., но Кръшков ги убедил, че не може да събере повече от 2000лв.
Полицаите се съгласили, а Викентиев отвел Кръшков в килия, като междувременно го предупредил, че когато срещнат Галдеано ще се държи грубо и че ще го удари, но това ще е само "театър". Обяснили му, че ще го пуснат, но уговорката за парите остава и ще го потърсят.

На 04.06.2009г. около 05,00 часа Кръшков бил пуснат от килията, а вън го поели Викентиев и Георгиев. Последният го предупредил, че пред шофьора трябва да си мълчи за парите. В около 09,00 часа пристигнали при вилата, но когато видели колата и това, че около волана има въздействия - свалени кори, подсъдимите му казали, че работата става сериозна. Колата трябвало да бъде оправена и да не личи, че е повреждана. Кръшков повикал свои приятели да я оправят.
Георгиев настоял Кръшков да изпълни "ангажимента" си и двамата тръгнали към гр. Карлово с колата на Кръшков. По пътя за Карлово Кръшков измислил лъжа, за да спечели време - казал на Георгиев, че парите са му в банка, но сметката е на името на фирма, а печата е в дома му. През банката трябвало да минат преди това, за да заявят исканата сума, и тя да бъде приготвена, докато донесе печата.
Спрели пред ЦКБ, подсъдимият останал в колата, а Кръшков влязал. Попитал за управителя Казийска, която работила като кредитен инспектор.

Казал й, че му искат голяма сума пари, като подкуп и помолил да приготвят белязани пари. Помолил и да се обадят в полицията. Бил притеснен, защото подкупа бил искан от полицай. Казал й, че го чакат отвън, че бил излъгал за заявяването на сумата и печата. Обяснил й, че ще се върнат след 30 мин., за да изтегли парите - 5000лв., които трябва да приготвят дотогава.

Свидетелката обещала да се обади в полицията, а Кръшков излязал. Тогава тя се обадила в РУ на МВР гр. Карлово.
Междувременно Георгиев и Кръшков отишли до дома на последния в с. Ведраре. Там той взел 6000 лв., които скрил в дрехите си и намерил някакъв печат, който показал на Георгиев. Върнали се в банката в гр. Карлово. Успял да се обади на свой познат, оперативен работник в РУ на МВР гр. Хисаря - казал му за искания подкуп и че се намира в офиса на ЦКБ.

В същото време Началник Сектор "ИП" при РУ на МВР гр. Карлово сформирал група и също потеглили към банката. Кръшков им посочил лицето, което го изнудвало. Отвели Георгиев в РУ на МВР гр. Карлово и уведомили Районна прокуратура - гр. Карлово.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: