ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Пловдивско село прави музей на света от сътворението до днес на открито
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:48 / 02.12.2014Коментари (3)20414
© 24 часа
Средновековният замък е една от атракциите на музея на света, който правят в пловдивското Ново село
Музей на открито, който показва света от сътворението до наши дни, правят в пловдивското Ново село. Атракциите ще са разположени върху площ от 10 дка. Два динозавъра вече са инсталирани на терена. 

"Единият е дълъг 10 м - за него отидоха 3 кубика бетон. При другия направихме железен скелет, обвихме го със строителна мрежа и я замазахме с вар", разказва кметът Тодор Атанасов.

Негова е идеята за експозицията под звездите. В нея е включена и праисторическа пещера, построена в съседство с динозаврите.

В момента в администрацията на селото изработват неандерталци. Долният етаж на кметството е превърнат в творческо ателие. Работникът по поддръжката Борис Караджов отлива представителите на палеолита от бетон, използвайки една и съща матрица.

"За един неандерталец отива торба цимент. Фигурата става готова за седмица, тъй като трябва време да изсъхне. В началото ми беше малко трудно, но сега ми доставя удоволствие", обяснява той.

В съседно помещение библиотекарката на Ново село Каролина Славенова, която има и специалност интериорен дизайн, облича древните хора.

"Временно сме им сложили овчи кожи, докато намерим покривала от кози, сърни или мечки", обяснява младата жена. 

Предстои да "въоръжи" с каменни боздугани моделите си и да изрисува лицата им. По думите й ще се наложи да режат малко от краката на фигурите, защото е известно, че този вид хомо сапиенс бил с нисък ръст.

Борис и Каролина са измайсторили двама неандерталци, остават им още 5. Пред пещерата на пост ще застанат четирима, а в нея около огнище ще седнат мъж, жена и дете.

До пещерата е монтирано дърво от желязо, по което са "накацали" птици - птеродактили, гарга, врабче, папагал, щъркел. Около ствола е увита 8-метрова змия. Тялото е от маркуч, а главата - от бетон.

Край дървото ще бъде направено езерце на площ от 300-400 кв. м. В него ще има наколни жилища, а във водата ще плуват праисторически животни. На брега пък ще стоят представители на съвременната фауна - мечка, вълк, куче, сърна.

Специално място в експозицията заемат 3 военни оръдия. Едното е противотанково и е участвало във Втората световна война. Преди няколко години тогавашният зам.-министър на отбраната Спас Панчев го подарил на Ново село.

Тъй като било поожулено, кметът Тодор Атанасов пратил циганин да го закара с талигата си на майстор в Пазарджишко. На връщане полицаи спрели каруцаря, защото помислили, че е откраднал оръдието. 

"Това е топът на кмета", обидил се циганинът.

На метри от т.нар. военен сектор в музея на света е построен средновековен замък. Матрицата, по която се отливат неандерталците, ще послужи и за изработване на рицари.

"Майстори ни искат 1500 лв. за ризница, затова ще си ги правим сами от продънени контейнери за смет. Вместо да ги бракуваме, ще им вземем ламарината", казва кметът.

Той признава, че има смесване на епохите, тъй като пред замъка стои тракийският бог Херос на кон. Скулптурата била поставена заради традиционните кушии, които се провеждат на това място на всеки Тодоровден.

В основите на замъка ще се обособят 3 помещения с фотоизложба от историята на Ново село, костница и експозиция на старинни предмети от района.

Идеята е впоследствие сбирката да бъде прехвърлена в прабългарска юрта - също част от музея на света. Желанието на новоселци е в нея да има копия на най-ценните артефакти, откривани през годините в землището им. 

Сред тях са множество златни, сребърни и бронзови монети, както и 3 железни меча. Смята се, че оръжията са принадлежали на участници в Троянската война.

При проучване на могила край Ново село преди няколко месеца на дълбочина 12 м шефът на пловдивския археологически музей Костадин Кисьов попадна на каменен саркофаг с положена урна от египетски алабастър. В нея има следи от калцирани кости в резултат на трупоизгаряне.

Според Кисьов останките са на тракийски старейшина от племето беси. Той е бил погребан с трите си коня, чиито напълно запазени скелети бяха открити при разкопките. Археолозите се надяват при продължаване на експедицията да изровят и колесницата на велможата.

Ново село е пълно с история, затова заслужаваме да имаме музей под открито небе, гордеят се местните. Те се надяват експозицията да привлича посетители, което пък ще раздвижи търговията в селото.

Кметът Тодор Атанасов уверява, че до края на следващата година музеят ще е завършен. Бизнесмени помагат с пари, материали и техника, а директорката на училището Ваня Лазарова, историк по образование, дава съвети как да бъдат представени различните епохи от сътворението на света.

"Всеки ще може да разгледа атракциите безплатно. Ограда няма", казва кметът. 

Той с огорчение допълва, че изчезнали очите на единия от динозаврите Червените лъскави топчета се харесали на деца от селото, които се покатерили върху праисторическото чудовище и го оставили сляпо. От кметството побързали да му сложат нови очи.



Източник: в. "24" часа


Още по темата: общо новини по темата: 3
20.01.2015 »
12.01.2015 »
08.01.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
голяма работа е нашия кмет, само се чуди какви паметници да прави, а да не говорим, че е кмет от 1985-86 год. с изключение на един мандат,а пък за разлика от другите съседни села , ние все още си нямаме канализация , но пък имаме Неработещи светофари :) незнам да се смея ли да плача ли ?
на 02.12.2014 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: