ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Отговор на Пловдивската епархия спрямо прокурора на Пазарджик
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:16 / 19.08.2010Коментари (1)2120
© Plovdiv24.bg
На своето заседание, проведено на 17.08.2010 г. по инициатива на Негово Висоикопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай Епархийският съвет на Пловдивска епархия взе отношение по обществената дискусия, възникнала по повод становището на прокурор Стефан Янев от Окръжна прокуратура - Пазарджик.

Становище, съставено от него във връзка със съдебни процедури срещу отказа на Община Пазарджик да разреши провеждането на гей-парад в града. Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които бяха подложени г-н Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция.

Епархийският съвет смята, че всяка позиция на мирянин и на светската власт, която изразява привързаност към традиционните християнски ценности и представлява форма на защита на общоприетия морал на българското общество трябва да се ползва с енергичната подкрепа на Българската православна църква. В конкретния случай, чрез забраната за провеждане на едно безнравствено зрелище, провеждано пред очите на децата и представляващо публичнo предизвикателство срещу брака, семейството и устоите на държавата, Кметът на град Пазарджик е постъпил като отговорен държавник и добър християнин.

Прокурорът Стефан Янев, чрез заетата от него професионална позиция доказва, че когато бъдат разгледани през призмата на общоприетите ценности, правото и моралът могат да бъдат в единство и хармония. Което единство между право и морал е в основата на православното разбиране на правопорядък, почиващ на основите на вярата в Христа и изповядваните от православните християни ценности и норми на обществено приличие и ред.

Масираните критики, на които са подложени г-н Кмета на Пазарджик и прокурора Стефан Янев са несправедливи. Епархийският съвет смята, че Българската Православна Църква, в лицето на Пловдивска епархия, на която е поверена грижата за душеспасението на християните от Пазарджишка духовна околия е длъжна да даде ясен знак на подкрепа за тяхната принципна, Богоугодна и държавническа позиция.
Поради което по предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай
Епархийският съвет реши:

Награждава Кмета на град Пазарджик г-н Тодор Попов и прокурора от Окръжна прокуратура на Пазарджик г-н Стефан Янев с най-високото отличие на Пловдивска епархия - орден "Свети Ап. Ерм". Отличията им се дават за тяхното достойно поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността.

Предлага отличията да им бъдат връчени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на подходяща церемония в катедралния храм "Успение на Света Богородица" в Пазарджик на 6 септември 2010 г.


(c) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на пловдивския митрополит Николай! Не се скри като мишка, а излезе открито с ясна подкрепа на пазрджишкия кмет и окръжния прокурор!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: