ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Ограничават достъпа до опасен мост
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 25.01.2016Коментари (0)1689
©
Районна прокуратура-Пловдив сезира кметовете на общините Раковски и Садово за ограничаване на достъпа за пешеходци до въжен мост, който се намира над река Марица и попада в землищата на с. Чалъковци, общ. Раковски и с. Селци, общ. Садово, заради опасност за преминаващите по него. 

До извода за влошеното техническо състояние се е стигнало след проверка по реда на общия надзор за законност за безопасността на въжените мостове - общинска или държавна собственост, извършена в изпълнение на указанията на Върховна административна прокуратура.

Проверката на Районна прокуратура-Пловдив е обхванала общините - Пловдив, "Родопи", "Марица", Хисаря, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово.

Извършена е по реда на чл. 145 ал. 1 точки 1 и 3 от Закона за съдебната власт, според който прокурорът може да изисква документи, обяснения, експертни мнения и други материали, както и да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен срок, като му представят заключение.

Установено е, че на териториите на общините Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово няма изградени въжени мостове - общинска или държавна собственост. На територията на община Пловдив е наличен само един въжен мост - над река Дерменка, чието състояние е добро и през лятото на 2015 г. му е бил извършен основен ремонт, при който са монтирани парапети.

Проверката е установила, че мостът между с. Чалъковци, общ. Раковски и с. Селци, общ. Садово , попада на границата между териториите на двете общини - Раковски и Садово и не е ясно чия собственост е. 

"След като се уточни в юрисдикцията на коя община се намира съоръжението, от съответния кмет трябва да бъде назначена комисия, която да установи състоянието му и да издаде заповед за поправянето, заздравяването или премахването", се сочи в указанието на Георги Кърпаров, прокурор при Районна прокуратура-Пловдив.

Според събраните данни в момента мостът не е безопасен за експлоатиране и създава рискове от инциденти като падане, подхлъзване и др.

Съоръжението в това си състояние не отговаря на едно от основните изисквания към строежите, записано в чл. 169 ал. 1 т. 4 от Закона за устройство на територията, а именно не е безопасно. 

"Това обстоятелство налага кметовете на общините Раковски и Садово да издадат заповеди по реда на Закона за устройство на територията - чл. 224а, с които да забранят достъпа до моста до неговото обезопасяване", се сочи в сигнала на Районна прокуратура-Пловдив.

Районна прокуратура-Пловдив е изпратила становището и до областния управител на Пловдив Здравко Димитров, който да проконтролира действията на кметовете на общините Раковски и Садово.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: