ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Министър Трайков покани Боинг за участие в приватизацията на ВМЗ Сопот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:15 / 18.09.2010Коментари (0)1319
©
Продължават срещите на министър Трайков с водещи компании, финансови и търговски институции в рамките на визитата му в Съединените щати. През втория ден от посещението си министърът разговаря с главния икономист на Федералната банка на Чикаго Томас Клиър. Двамата обсъдиха икономическата ситуация в САЩ и България и мерките, които двете страни предприемат за съживяване на икономиките си в условия на финансова криза. Макар различни по мащаб и състояние на бизнес-средата, двете икономики отчитат някои сходни признаци на възстановяване, отбеляза след срещата министър Трайков. Те са резултат от оптимизиране на дейностите и разходите на компаниите, което освобождава финансов ресурс. Несигурността на финансовите пазари обаче засега възпира бизнеса да инвестира тези допълнителни средства и да генерира ускорен растеж. Една от възможностите за стимулиране на растежа е насърчаването на борсовата търговия и прилагането на успешни практики от утвърдени финансови и стокови пазари. Опита на една от водещите борси в света - Чикагската стокова борса (СМЕ) - бе във фокуса на разговорите на министър Трайков с директора "Международни продукти и услуги" на борсата Чарлз Фара. В момента СМЕ, която има операции в различни страни по света, проучва възможности за разработване на съвместни продукти с други борси, които да ползват нейната компютърна система за обмен и търговия и да изпълняват борсови заявки към CME. Министър Трайков отбеляза, че български борси биха могли да си сътрудничат с Чикагската стокова борса. Предстоят допълнителни разговори за проучване на възможностите.

Перспективите за партньорство бяха обсъдени и с г-жа Мери Робъртс - заместник директор на Департамента по търговия и икономика на щата Илинойс. Дейността на департамента е съсредоточена в насърчаване на търговията и преките чуждестранни инвестиции. Г-жа Робъртс представи концепцията за промотиране на туристическия потенциал на щата Илинойс и значението на добрата инфраструктура и логистика за развитието на бизнеса. Таксите върху туристическите услуги там са 15%, част от които се влагат в реклама на туристическия продукт. Министър Трайков подчерта предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация и големия потенциал за сътрудничество между Департамента по търговия и Българската агенция за инвестиции за привличане на инвестиции, създаването на бизнес партньорства между компании от двете страни, както и във филмопроизводството. По идея на министър Трайков ще бъде създадена съвместна програма за обмяна на служители и опит между Департамента по търговия и МИЕТ.

В рамките на посещението си в Чикаго министър Трайков има срещи с вицепрезидентите на компаниите Боинг и на Моторола Рик Гирсбак и Бренда Херолд. Той представи потенциала за бизнес и инвестиции в България, както и политиките на правителството за ниски данъци, насърчаване на инвестициите, подкрепа за иновациите и добро административно обслужване. Министър Трайков подчерта добрите възможности, които страната ни предлага за аутсорсване на дейности и покани Боинг да проучи възможностите за това в България, както и да се включи в приватизацията на ВМЗ Сопот, за което ще бъде изпратена допълнителна информация. Акцент в разговора с вицепрезидента на Моторола Бренда Херолд бяха перспективите за партньорство в мобилните комуникации, изграждането на цялостни системи за сигурност и умни мрежи (smart grid) в енергетиката. Министър Трайков подчерта интереса си към развитието на умни мрежи в България и подкрепа на правителството за сътрудничество в тази област. Представители на Моторола ще посетят София, за да проучат възможностите за общи проекти.

В края на деня министър Трайков се срещна с представители на българската общност в Чикаго. Той запали свещ в храма "Света София" по повод деня, в който православната църква почита трите сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Българският духовен клир благослови правителството и българския народ. На срещата с нашите сънародници след това министърът представи приоритетите и политиките на правителството в икономическата и социалната сфера. Сънародниците ни в Чикаго изразиха готовност да помагат на България в промотирането й като добра дестинация за инвестиции и туризъм.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Абитуриентски балове
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: