ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Мечка разкъса домашно прасе край Лъки, вълци убиха 50 кози в Пирин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:45 / 04.11.2012Коментари (4)5673
©
Мечка изкорми домашно прасе в родопското село Дряново край град Лъки, съобщи в. "Преса". "Стъпката, която видяхме покрай обора, е огромна. Със сигурност звярът е бил едър мъжкар", разказват очевидци.

Комисия от смолянската екоинспекция потвърди, че нападението е от мечка. 63-годишният стопанин на прасето Георги Вангелов ще бъде обезщетен.

Хората в селото все по-малко се занимават с гледане на животни. Вече не смеят да излязат и в гората за дърва. Ако все пак се осмелят, задължително са въоръжени поне с брадва.

Стопани от гоцеделчевското село Мусомища са в паника, след като глутница вълци нападна и уби 50 кози в петък. Те настояват за организиране на ловна хайка, която да изтреби хищниците. Зверовете атакували стадото от стотина животни високо в Пирин планина. Хищниците се възползвали от липсата на козаря Тома Донков и подгонили плячката си. Козите се разбягали в различни посоки, но половината от тях са настигнати от глутницата и удушени. Труповете им са разхвърляни навсякъде из местността "Свети Георги". Собствениците на убитите домашни животни тръгнали по тъмно да ги търсят, след като нито едно не се прибрало, и се натъкнали на ужасната гледка. Част от селяните обвиняват пастира, че отишъл на риба и зарязал без надзор стадото.

"По време на нападението Тома не е бил с животните. Той най-често е със стадото, защото негови са 60 от стоте кози. Той е и най-потърпевш от атаката на вълците. Другите стопани имат по 1-2, най-много 3-4 кози. Поне от 20 години такова нападение не помним. Нищо чудно вълците да са влезли у нас от Гърция", разказа кметът на село Мусомища Иван Ламбрев.

Някои от собствениците извадили късмет и намерили козите си, общо десетина са открити живи в гората. Другите все още се издирват. Потърпевшите ще пишат жалба до селския управник, който ще поиска разрешение от Държавното горско стопанство за организиране на ловна хайка за вълци. Стопаните са притеснени и уплашени от случилото се. Но няма напрежение и негативни настроения срещу Тома Дончев, защото е зарязал стадото. "Ще проверим има ли възможност да получат отнякъде обезщетение за загубените животни. Средната цена на коза е около 90-100 лева", каза още Иван Ламбрев.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Удивително е как всичко, което не ни отърва трябва да се изтрепе. Нормално е да има вълци и тези вълци като попаднат на лесна плячка да искат да я изядат. Ние хората сме странни създания. Първо унищожаваме хабитата на животните, а после се дразним, че въобще съществуват.
Aнонимен
на 04.11.2012 г.
-1
 
 
Ако мечката не беше изяла прасето,какво щеше да стане с него? Щяха да го заколят и изядат хората. По-добре,че го е сторила мечката,това е по-нормално.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: