ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев коментира обвиненията, че замърсява Марица
Автор: Диана Бикова 11:52 / 31.01.2020Коментари (1)10041
©
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря по телефона с Георги Мараджиев за сигналите срещу него

- Г-н Мараджиев, търся ви по повод сигналите от общинския съветник Атанас Мавродиев.

- Да, този, който е осъден на 1 година и 4 години изпитателен срок. С потвърдена присъда на втора инстанция. 

- Той е внесъл сигнали за замърсяване на водата на Марица. Единият източник е Пречиствателната станция в града, която не би трябвало да излива в реката. Другият сигнал касае вашето семейно предприятие.

- Нямам такова предприятие от 4 години. Нали знаете, че като кмет нямам право да имам предприятие?

- Да. Какъв е коментарът ви по конкретните теми?

- Пречиствателната станция на община Стамболийски е изградена и пусната в експлоатация през 2015 г., преди да стана кмет още. Всички норми и правила са спазени по изграждането на пречиствателната станция и тя работи перфектно. Оператор на Пречиствателната станция е ВиК - Пловдив. Община Стамболийски я е прехвърлила след акт 16 заедно с всички съоръжения. По моя информация Пречиствателна станция работи безпогрешно. 

За това нещо, за което говори общинският съветник, става въпрос за един преливник. Всяка една канализационна мрежа, изградена на територията на България, преди това се прави проект. Този проект е одобрен. Този преливник също е по закон направен и одобрен и е приет заедно с Пречиствателната станция и канализационната мрежа, когато се е изградила. Така че няма незаконно заустване.

За тези неща, които твърди господина, след като мине проверка от органите и се установи, че всичко е законно, община Стамболийски ще заведе иск срещу "Пловдив Прес" и срещу г-н Мавродиев за нанесени вреди.

Целта на преливника е тогава, когато има залпово подаване на вода, например - изпускане на дъждовните води, които идват в канализацията, която в даден момент не може да поеме цялата вода канализацията на град Стамболийски. Този преливник е точно затова - да може тогава водата да излезе отнякъде, за да не се получи наводняване на града, казано простичко.

Пак повтарям, този преливник е изграден по проект, когато е правена пречиствателната станция, той е приет с акт 16 и е действащ преливник. Така че няма незаконно заустване на отпадни води на община Стамболийски в река Марица. 

Ще ме питате за отравянето на рибата. Риба, отровена от води на Пречиствателна станция Стамболийски няма. 

- Как го установихте?

- Източникът на замърсяване вече е намерен, той се намира на 25-30 км от община Стамболийски, как ние ще сме замърсители? Как си мислите, че е възможно замърсяването да се е получило някъде тука в Стамболийски, от нашата пречиствателна станция, рибата да плува 30 км срещу течението и да я намерите някъде в Пазарджик? Ако това беше възможно и се беше случило, значи ние не сме замърсителите, значи рибата е дошла при нас някъде от Пловдив. 

Другото, което исках да ви кажа, ако вървим по тая наклонена плоскост - има над метър и половина бент. Няма как тая риба да преплува бента и да тръгне към Пазарджик. Това са някакви измислени неща. Точно по повод изказване на екоактивисти, че рибата може да плува стотици километри, вчера имаше опровержение. 

- Как ще коментирате сигнала срещу вас (фирма"Полипласт Мараджиев") от група граждани?

- Само да поясним - единият е осъдения общински съветник. На другия му беше отнето лятното кино поради неплатени данъци към община Стамболийски на стойност на 12 000 лв. и след това аз, като кмет на община Стамболийски, закупих от частен съдебен изпълнител лятното кино. Третият гражданин, г-н Милошев, беше служител на община Стамболийски, работеше в БКС като шофьор и беше уволнен, поради несправяне с работата. 

- Имате явно лични отношения с тези хора ... Но. Запознат ли с тези твърдения в сигнала?

- Кой е казал, че използваме тази вода? Ако ти трябва разрешително, ще го изкараш. Ако не ти трябва - не го изкарваш. Кой каза, че за производството на полиетилен е необходима вода? И кой каза, че "Полипласт Мараджиев" ползва вода за промишлени цели? "Полипласт Мараджиев" никога не е била фирма, която да използва рециклирани материали и да рециклира. Ние не се занимаваме с производство на вторични материали. За производството на полиетилен се използва въздушно охлаждане. Повече няма какво да коментирам.

- Има и лични нюанси - че 6 човека от вашата фамилия живеят на територията на фабриката и сте нямали водомер. Това как ще коментирате?

- Моля? Няма смисъл да коментирам. Имам адресна регистрация - ул. "Освобождение" №9, град Стамболийски. 

Вие представяте ли си една фирма да работи без акт 16, без необходимите документи?

Въпреки, че съм много далеч от фирмата още от 2015 г., мога да ви кажа, че на територията на община Стамболийски като кмет наблюдавам много фирми. В град Стамболийски и община Стамболийски почти няма фирма, която да работи без издаден акт 16, без приемателна комисия. Така че тези твърдения са на лична основа. Внушение към някои хора. 

- Добре, но те поставят конкретни въпроси. Например, има ли пречиствателна станция в производствената база на дружествата на Мараджиеви?

- Няма необходимост от пречиствателни станции и не е задължително да имаш пречиствателна станция, защото има възможност фирмите, които са извън регулация, да изградят дъждовна вода - система за извеждане на дъждовна вода. Отделно, когато се приема един обект, той може да бъде приет със септична яма. Така че никъде в закона не пише, че когато произвеждаш полиетилен или произвеждаш нещо друго, трябва да имаш пречиствателна станция. Пречиствателна станция е необходима може би за някои видове производства, но аз не знам за кои. 

Да коментирам ли още нещо? Например за апартаментите ми? Отворете данъчните ми декларации, те са публични, вижте с какви средства съм разполагал и преценете колко апартамента съм могъл да купя.

Искам още нещо да кажа. Много е лесно, когато има някакъв такъв конфликт в цялата страна, екологичен, много е лесно тогава да яхнеш вълната и да започнеш да представяш фактите не такива, каквито са. Убеден съм в това, което казвам, че има интерес и частните фирми да прехвърлят вината към общините за замърсяване на околната среда и на водите. Но по тази тема - за замърсяването на Марица от страна на община Стамболийски, ще говорим след като приключи прокурорската проверка.


Още по темата: общо новини по темата: 18
26.07.2021 »
05.02.2020 »
05.02.2020 »
05.02.2020 »
04.02.2020 »
30.01.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Този кмет беше казал, че ще работи без заплата, а днес си е увеличил досегашната ( 2400 лв.) с 60% и вече става 3840 лв. Браво за този милионер "алтруист"! Той никак не мисли за себе си, а работи безкористно за благото на избирателите. От ипотекарен длъжник вече е милионер с 7 апартамента. Освен другите проверки, нека проверят колко от служителите във фирмата му са назначени на заплата към общината. И как се осигуряват и какво е текучеството. Скоро ще излезе всичко и ръкопляскащите подлизурковци ще утихнат засрамени.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: