Кметът на "Родопи" заряза лозите в Брестовица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:59 / 14.02.2020
3945
Община "Родопи" отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. С тъпан, хора и руйно вино зарязаха лозята в село Брестовица.

Кметът на общината Павел Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално нагазиха лозята в масива "Бяло поле" край селото.

"В предизборната си програма обещах, че ако стана кмет ще върна една забравена традиция в община "Родопи" – Дионисиевите празници. Още тази година ще възродим тържествата, които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица", каза в обръщението си към брестовичани кметът Павел Михайлов.

Той припомни, че Дионисиевите празници, които са посветени на младото вино, се провеждат в началото на месец декември и пожела на всички плодородна и благодатна година.

Михайлов и заместник-кметът бяха специални гости на празника Трифон Зарезан в село Брестовица. Тържеството започна с литургия в храма "Св. Тодор Тирон“. След официалното откриване с хоругви и шествие местните лозари и винари се отправиха към местността "Бяло поле“, където бе отслужен водосвет и ритуално бяха зарязани лозята. 

"Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта", каза в приветствието си кметът на Брестовица Любен Радев.

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова след водосвета за здраве, отслужен от отец Данаил и ритуалното зарязване на лозето хората се отправиха към площада, където вече се печаха сочни мезета и се разливаше червено вино.

Виж коментарите (3)

Още по темата (15):
14.02.2020 В "Прослав" зарязаха лозята навръх Трифон Зарезан
14.02.2020 Иван Тотев и ГЕРБ в "Южен" споделиха празника на виното и любовта с жители на района
14.02.2020 ГЕРБ в "Централен" поздрави пенсионерите за Трифон Зарезан
14.02.2020 Стоян Алексиев отбеляза Трифон Зарезан с пенсионери
14.02.2020 Изненадаха пловдивчани и гости на града на Главната
14.02.2020 Страхотно! 3 двойки близнаци се родиха на Свети Валентин в една и съща болница в Пловдив!
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).