ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на "Марица" резна лентата на модерна компостираща инсталация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:32 / 15.01.2021Коментари (0)2087
Кметът на община "Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общинския съвет Гергана Трендафилова, зам.-кметът Петър Минков, кметът на с. Ясно поле Иван Иванов и управителят на фирма "Браво строй“ ООД Димитър Янков, прерязаха лентата на модерна компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци.

Обектът е построен по спечелен европейски проект и е на стойност 5 293 998 лв. Финансиран е от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от националния бюджет чрез ОП "Околна среда 2014-2020 г.“. Съоръжението е разположено на терен от 14 000 кв. м. в местността "Чарлъшки ливади“ в землището на с. Ясно поле. То е с капацитет 6200 тона годишно и ще обслужва над 30 000 жители от 19-те села на селищната система.

Водосвет за успех на начинанието отслужи отец Николай, а кметът Димитър Иванов припомни, че това е поредният успешно реализиран значим проект за община "Марица“.

"Поставихме началото на този проект още през 2015 г. и благодарение на труда на много хора, той вече е финализиран. Имаше общини, които се кооперираха по няколко, за да кандидатстват и да бъдат одобрени. Община "Марица“ имаше силата, волята и възможностите сама да се справи и да спечели този проект. Изпълнението му е още един пример за успешно партньорство между Европейския съюз, местната и държавна власт и нарежда община "Марица“ сред модерните общини в България.“, заяви Димитър Иванов.

Той посочи, че осъществяването на проекта е резултат от общите усилия на ръководството, администрацията и Общинския съвет.

"Аз лично съм защитавал необходимата техника на депото, която трябва да се закупи. Благодаря на Регионалната инспекция по околната среда и водите, затова, че в срок и навреме направи съгласувателните процедури, на екипа на община "Марица“ за положените усилия, на Общинския съвет, който одобри инвестицията и ми гласува доверие, на ръководителя на проекта инж. Петър Минков, на координатора инж. Даниел Трендафилов, на администрацията, на ръководството и на всички, които ни помогнаха за приключването на проекта в срок. Признателен съм и на строителите и доставчиците за навременно и качествено свършената работа.“, изтъкна кметът на община "Марица“.

Той подчерта, че отсега нататък най-голяма роля за ефективната работа на съоръжението ще имат кметовете на 19-те населени места в селищната система.

"Разчитам много на кметовете за успешното изпълнение на проекта. Те ще помогнат за организираното събиране и извозване на растителния отпадък. Заложили сме минимални количества, надявам се да ги изпълним. Имаме достатъчно техника, ако е необходимо общината има готовност да закупи още. Нека запазим община "Марица“ чиста.“, призова Димитър Иванов.

Той допълни, че има и друг положителен ефект - крайният продукт – компост, ще е в услуга на земеделските производители, които са много на брой на територията на общината.

"Предстои сериозна организация и интензивен труд, защото целта на проекта е опазване на околната среда. Смятам, че със самосъзнание и дисциплина ще успеем да постигнем тази цел. Надявам се, че всеки жител съвестно ще отделя растителния отпадък, а общината ще го извозва. На първо време компостът ще се използва за увеличаване на зелените площи и за нуждите на общината, както и за инвеститорите и земеделските производители в селищната система.“, добави кметът на община "Марица“.

Зам.-кметът и ръководител на проекта Петър Минков обясни, че има потенциал да бъде спестена немалка част от такса битов отпадък, която е голямо перо в бюджета на общината.

"Ако натоварим инсталацията и постигнем целите, които сме си поставили, ще намалим с 4000 тона отпадъка, който депонираме в Шишманци и Цалапица, което означава, че ще бъдат спестени приблизително около 450 000 лева годишно.“, заяви Петър Минков.

Кметът на община "Марица“ допълни, че за реализацията на проекта е необходимо съдействието на цялото население.

"Всички жители на община "Марица“ отсега нататък носят отговорност за ефективната работа на съоръжението, а стимулът им за разделно събиране на отпадъка е, че за поредна година не предвиждаме увеличаване на такса смет. Аз вярвам в хората на община "Марица“ и ако всеки е достатъчно съзнателен, ще се радвам да стигнем до етап, в който може да бъде намалена такса смет. Спестените средства пък ще бъдат използвани за други инвестиции, които са в полза на жителите на селищната система.“, каза Димитър Иванов.

Той предупреди, че ако не се спазват изискванията за отделяне на отпадъка, ще се налагат глоби, като размерите им са уточнени в листовките, раздадени на всяко домакинство, по време на разяснителната кампания при старта на проекта.

Кметът на община "Марица“ поясни, че умишлено е избрана общинска, а не частна фирма, която да ръководи работата на компостиращата инсталация.

"Община "Марица“ винаги е с няколко стъпки преди другите, така че цялата инсталация ще бъде предоставена на търговско дружество "Чиста Марица“ ЕООД, което е 100 % общинска собственост. Така контролът над техниката и съоръжението ще е в ръцете на общината“, категоричен е Димитър Иванов.

В официалната церемония, при която бе прерязана лентата на новоизградената компостираща инсталация, както и в заключителната пресконференция преди това, взеха участие представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, зам.-кметовете Николай Стаматов, Гергана Титюкова и Анелия Симеонова, секретарят Надежда Димитрова, координаторът на проекта - началник отдел "Строителство“ в община "Марица“ Даниел Трендафилов и кметове на населени места.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: