Карлово трудно излиза от червената зона, най-младият пациент е на 30 години

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
17:27 / 25.03.2021
3587
Карлово трудно излиза от червената зона на заболели от коронавирус в областта. За ситуацията алармира в началото на месеца директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева - Манчева, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В момента Временната комисия за Ковид обстановката в общинския център алармира дори за повишаване на заболеваемостта и то сред по-младите хора в общината. Това стана ясно по време на заседание на комисията, оглавявана от председателя на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров.

Към този момент в Ковид отделението на карловската болница има 7 свободни легла от общо 47, а най-младият пациент е на 30 години, заяви управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той предложи на ръководството на Общината и общинските съветници три стратегии, които да помогнат за справяне с Ковид ситуацията в болницата. А те са:

Да се приемат само пациенти с изразена дихателна недостатъчност. На второ място пациенти, при които има спад на температурата, не са кислородозависими и цитокиновата буря отшумява да бъдат дехоспитализирани и да преминат на домашно лечение и да се спре плановия прием, с изключение на спешните случаи, във вътрешно и неврологично отделение и те да бъдат буферна зона за пациенти с Ковид. Персоналът да се реорганизира и включи в графиците за смяна на екипите в Ковид отделението през 10 дни.

"В момента в МБАЛ "Д-р Киро Попов“ работят четирима доброволци. Заявления за започване на работа са подали двама лекари, желаещи да специализират вътрешни болести в акредитираната за това карловска болница", съобщи още д-р Пелев.

Д-р Стоянка Делевска пък информира, че 90% от направените тестове на пациенти, преминали през кабинетите на общопрактикуващите лекари са положителни, но не всички са тежко болни. В момента общопрактикуващите лекари не разполагат с ваксини.

Предстои кметът на общината д-р Емил Кабаиванов да проведе разговар с директора на РЗИ Пловдив за осигуряване на ваксини за личните лекари. Общината ще осигури транспорт, за да бъдат доставени.

От 29-ти март, всеки, който желае може да бъде имунизиран с ваксината на Астра Зенека в Медицинския център над болницата. Преди това обаче трябва да се запише на тел. 0335/9-32-04 от 08:00 до 10:00 часа.

Управителят на центъра д-р Атанас Юнаков информира, че е направена организация от три екипа, които извършват едновременно ваксиниране. До края на тази седмица ще приключат имунизациите и реимунзациите по предварително изготвения график. Д-р Юнаков съобщи, че само за 3 дни са направени 170 имунизации, от които 54 реимунизации.

В съседната община Сопот ситуацията е също критична. Едно от големите предприятия там - ВМЗ поиска помощ от мобилните кабинети на община Пловдив за имунизиране на работниците.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).