Два празника в Родопите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:04 / 03.08.2022
1588
Камбанен звън от най-високото място в Дедево – черковната камбанария, ще прикани в 10.00 часа на 6 август дедевчани и техните гости на два празника. Тази година традиционният събор в селото, който се провежда всяка първа събота на месец август, като продължител на Земляческата дедевска вечер (1950 г.), съвпада с големия християнски празник Преображение Господне, символ на новата надежда. От 10,00 до 12,00 часа ще са отворени 184-годишната черква "Свети Атанасий“ и старинният храм "Свети Дух“ с аязмо.

На събора църковното настоятелство ще оповести дарителската инициатива за набиране на средства за реставрацията на над 100-годишната Христова плащаница на храм "Св. Дух“.

Със свой творчески празник невръстните потомци на дедевски родове ще се впишат в голямото събитие, като доказателство, че Дедево има обичливи и даровити наследници. От 13,00 до 14,00 часа на първия етаж в недовършената обществена сграда в центъра на селото малките художници ще могат да изявят заложбите си под мотото "Деца рисуват Дядовото село“.

Изложбата с рисунките им ще бъде открита в 15,00 часа. На същото място ще е подредена и живописната изложба на пловдивския художник Дамян Христов, който пета години живее и твори в Дедево. Вернисажът за експозицията му "Попитах гората ІІ – 6˃60“ ще е от 16 до 20 часа.

Площадът ще е озвучен с музика още от 11,00 часа, сергиите със сувенири и лакомства ще са разпънали чадъри – знаци , че съборът започва да набира скорост. Високият градус на всеобщата веселба ще се поддържа от оркестър "Родопи“ с ръководител Борис Христев от 16,00 до 22,00 часа. Ще има и приветствия, и пожелания , и инициативи за екологичното, туристическо и културно развитие на Дедево. Веселбата ще е с аромата на димящата в центъра селото скара и с настроението на споделената с роднини и приятели трапеза. Организатор на събора е кметството в Дедево със спонсорска подкрепа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска облас...
Въпреки усилията на пловдивските лекари почина жената, докарана с...
Откриха паметник на капитан Петко войвода на 8 км от Пловдив
Пловдивско село: Нямаме вода, а водомерите въртят! За въздуха да ...
9 училища с нови корпуси от тази учебна година, едно от тях в Пло...
Шофьор стреля през отворения прозорец на автомобила си в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).