Деца от Първенец спасиха защитен вид ястреб

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:39 / 11.07.2022
1236
Деца от Първенец спасиха късопръст ястреб с наранено крило, който случайно намерили, докато играят в парк "Чинара“ в селото. Прелетната птица, обитаваща гористи местности в околностите на реки, в предпланините и равнините, е защитен вид и е включен в Червената книга. Сестрите Милена и Петя Барукчиеви, заедно с приятелките си Илина Вълчева и Ани Милева, тръгнали на неделна разходка, когато се натъкнали на ранената птица. Първа реагирала Милена, която е член на клуба по орнитология в ОУ "Св.св. Кирил и Методий“. Тя се обадила на майка си  – начален учител в училището, и я помолила незабавно да дойде в парка, за да види птицата.

"Отидох веднага, но тъй като не съм специалист, потърсих помощ от колеги, за да определим какъв вид е. Оказа се ястреб с черни върхове на крилата и тъмен ирис. Децата в един глас казаха, че трябва да го транспортираме до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Изненадах се, че знаят как да реагират в кризисен момент“, разказва Бойка Барукчиева – майка на бъдещата шестокласничка Милена.

Тя позвънила на колежката си Виктория Чалъкова – преподавател по природни науки и ръководител на клуба по орнитология, за да свери информацията. Оказва се, че центърът е специализирано звено от дейността на “Зелени Балкани", за лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни, и екологично образование.

Родителите на децата преместили бедстващата птица в пластмасова касетка за плодове и с един от семейните автомобили поели към Стара Загора. Благодарение на тяхната адекватна и навременна реакция ястребът бил приет за лечение от д-р Стефка Димитрова. След прегледа тя съобщава добрата новина, че няма фрактура, а само подутина. Ветеринарите уверили децата, че птицата ще се възстанови напълно и ще бъде пусната в природата.

"Служителите в центъра бяха впечатлени от постъпката на децата и ги поканиха да го разгледат. Те са пример за това, че уроците, научени в училище, не остават само в тетрадките, а усвоените знания се прилагат на практика и в живота“, казва Бойка Барукчиева.

Припомняме, че ученици от училището в Първенец взеха участие във финалния кръг на националната олимпиада по орнитология. Петокласникът Андрей Белев и Дарияна Какарова от 6 клас бяха сред 22-мата състезатели от общо 117, допуснати до финалите, които се проведоха в защитената местност “ПОДА" в Бургас, пише "Уча в Пловдив".

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Камион помля служебния автомобил на кмета на Кричим
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).