Българското умира, само на 20 километра от Пловдив

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
10:00 / 02.01.2020
92286
Днес людете в големия град трескаво се опитват да се отърсят от коледните угощения - ходят по молове и масажи, катерят се по етажите на лъскавите сгради, в търсене на лукс и отмора от сивата и забързана празнична действителност.

Само на 20 километра от Пловдив, в родното село на Николай Хайтов – Яврово, цари мир и спокойствие. Улиците са празни, най-много да се чуе лай на куче. Местните разказаха пред репортер на Plovdiv24.bg, че през зимата в селото остават не повече от 40 души.

А Яврово го е имало много преди ние да станем европейски столичани – още по времето на третия кръстоносен поход (1189 г. – 1190 г.). Тогава испанският рицар Алвизо от град Гранада пише писмо до любимата си, в което отбелязва: "На връщане за града на Филипа (Пловдив) минахме през едни села, които наричат Добролонг (Добралък) и Яворово (Яврово), дето вода е сладка и много пресладка“.

Думите на Алвизо звучат актуално и днес. По главния път на Яврово често минават автомобили, дошли до селото специално, за да си налеят вода от чешмата на храма. Преди време в избата на църквата е имало лековито аязмо, а водите му днес са изведени навън, за да могат всички да пият. Църковната чешма е посветена на писателя Николай Хайтов, който е родом от Яврово.

"Нищо не остана в селото от Хайтов. Хем голям българин, хем никакъв завет не остави. Родната му къща може да види човек и още една къща има, където май сега живее негова племенница и това е. Хората се изнасят оттук – отиват в Асеновград и Пловдив. Особено зимата никой не остава“, коментираха две възрастни дами пред наш репортер.

До селото се стига по асфалтов път от Асеновград – просто трябва да тръгнете към Асеновата крепост и да продължите докато не стигнете селото. Може да минете и през Куклен, но пътят е черен и планински, подходящ само за автомобили 4х4.

Щом веднъж стигнете до Яврово, малкото планинско селце ще ви върне в минали времена. Тук старите къщи са направени от камък и кирпич, а покривите са от тикли (каменни плочи). Църквата е измазана в бяло, а на няколко метра от нея се намира читалището, което играе ролята и на кметство.

Старите къщи в Яврово обаче губят битката с времето. Много от покривите вече са паднали, а други къщи са били изцяло или частично унищожени, защото просто няма кой да се грижи за тях.

"Ще минат още години и никой няма да остане тук. Къщите ще се срутят и така ще си отиде едно от най-българските села“, опасяват се местните жители.

Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).