ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
"Апартамент гейт" гръмна и в ГЕРБ Пловдив-област! Лидерът на партията трупа милиони и евтини апартаменти, докато общината му трупа многомилионни дългове
Автор: Георги Кирилов 09:13 / 19.10.2019Коментари (7)44035
© Plovdiv24.bg
Корона от луксозни имоти и милиони в банковите сметки бележи възходът на кмета на община Стамболийски Георги Мараджиев и фамилията му през последните години, показа проучване на ПловдивПрес. Мараджиеви са извършили истинско имотно нашествие в престижния комплекс "Ясен“ в курорта Слънчев бряг, сочат справките по вписванията. От 2013-а досега богатата фамилия от скромната община Стамболийски е извършила 9 сделки с луксозни апартаменти, всичките са сключени на нива около данъчната оценка, а някои и под нея.

Колкото Община Стамболийски затъва в дългове, толкова по-богата става фамилията на управляващия кмет Мараджиев, е изводът, който се налага.

През 2015-а, когато встъпва в длъжност като кмет, Георги Мараджиев неясно защо във встъпителната си декларация не описва, че има борчове от над 3 млн. лева, формирани от 1 млн. лева инвестиционен кредит и още 2,3 млн. лева овърдрафт, обезпечени с ипотека върху фабриката му за полиетилен.

Срещу името му в сайта на КПКОНПИ има само "уведомление“, което скрива информацията за имотното състояние. За този си пропуск Мараджиев е вкаран в списъка на Сметната палата на лицата, в чиято проверка е констатирано несъответствие по Закона за публичност на имуществото за висши държавни и обществени длъжности.

Освен заемите, Мараджиев не е декларирал и дяловете на съпругата си Росица в семейната фирма "Полипласт Мараджиев“ ООД.

Интересното е, че година след "уведомлението“ в декларацията на Мараджиев се появяват суми, на които дори всеки богаташ би завидял. В графата за доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, срещу името му и срещу името на съпругата му Росица са вписани по 1 250 000 лв, или общо 2,5 млн. лева. Изглежда, бизнесът на Мараджиеви рязко потръгва, след като Георги поема управлението на Община Стамболийски.

Успоредно с милионите по сметките набъбват и имотите на фамилията. Сделките с недвижимости започват от 2013-а, или две години преди Мараджиев да спечели балотажа през 2015-а.

Мараджиев, който допреди няколко месеца минаваше за един от най-близките хора на Цветан Цветанов, явно също като бившия втори в ГЕРБ има афинитет към апартаментите. Особено по морето и в скъпи комплекси, показват имотните маневри на фамилията. На 20 декември 2013 г. Никола и Карл Бест от Великобритания продават на сина на Георги Мараджиев Рангел апартамент №7 в бл. Е на ваканционен комплекс "Ясен“ в Слънчев бряг – изток. Жилището е 47,81 кв. м, за него са платени 26 300 евро при данъчна оценка от 43 019, 80 лв., което прави 550 евро на квадрат. Според справки в брокерски къщи по това време пазарните цени в курорта са се движили от 700 евро нагоре. Вероятно британското семейство е направило жест за сина на Георги Мараджиев.

Сделките продължват. На 28 май 2014 г. съпругата на Георги Мараджиев Росица купува от родената в Башкорстан Елина Естилл апартамент от 49,55 кв. м пак във ваканционен комплекс "Ясен“ срещу 30 000 евро. Данъчната оценка на имота е 52 764,60 лв. Апартаментът е в блок Е и е с №6, тоест съседен на предния, закупен от сина й Рангел. Тук квадратният метър е излязъл на новия собственик към 605 евро, което е пак доста под пазарната цена в Слънчев бряг. Така Мараджиеви се сдобиват с два съседни апартамента.

Явно нямат нужда от втория, защото преди няколко месеца – на 21 март 2019 г. – Росица и Георги Мараджиеви продават същия апартамент на Вангел Георгиев от Сливен за 60 000 лв.

Прави впечатление, че данъчната оценка вече е 39 316,20 лв., или с 13 448 лева по-ниска от предишната. Защо е занижена и защо продават едва ли не на загуба, само Мараджиеви могат да кажат

На 24 октомври 2014 г. – фирма "Полипласт – Мараджиев“ ООД, чийто управител е Георги Мараджиев (тогава още само напорист бизнесмен), продава на съпругата си Росица апартамент 10 в сграда №7 в същия комплекс "Ясен“. Този апартамент е 91,35 кв. м. Мараджиев го продава на жена си за 87 600 лв. при данъчна оценка от 87 642 лв.

Георги прави кавалерска отстъпка на Роси от 42 лв. Цената на просторното жилище излиза 958 лева на квадрат, което прави под 500 евро

Година по-късно, на 25 февруари 2015 г. Следва нова апартаментна сделка – гражданите на Латвия Леонардс Приедолинс и Иева Приедолина продават на Георги Мараджиев апартамент №18 в блок Б на комплекс "Ясен“. Жилището е 56,10 кв. м и е изтъргувано на цена от 30 300 евро. Данъчната оценка е 61 238,50 лв., а продажната цена излиза 540 евро.

©
Луксозният комплекс "Ясен", в който Мараджиеви купуват апартаменти на безценица.
Две години по-късно, на 11 април 2017 г. – гражданите на Латвия (Мараджиеви явно имат афинитет към сделки с латвийци) Денисс Соколовс и Йелена Соколова продават на съпругата на Георги Мараджиев Росица апартамент 27 в сграда №7 на комплекс "Ясен“. Жилището е 56,40 кв. м, цената е 30 000 евро, а данъчната оценка 57 376,20 лв.

Същата година, но по Коледа – на 22 декември 2017 г. – с жилище се сдобива и внучката на Георги Мараджиев. Роси Рангелова Мараджиева купува чрез баща си Рангел от "Ясен“ АД апартамент Ж13 в едноименния ваканционен комплекс. Апартаментът е 65,63 кв. м., цената – 52 000 лв., а данъчната оценка – 90 949,50 лв. Продавачите правят сериозната отстъпка на малката Роси от близо 40 хил. лева.

7 ноември 2018 г. – синът Рангел Мараджиев купува от Хелън и Робърт Рейнолдс от Великобритания апартамент в Слънчев бряг – запад, апартамент №С8 в блок С. Площта е 76,32 кв. м., цената на сделката е 58 290 евро, а данъчната оценка – 78 902,20 лв.

След тези сделки, повечето сключени по данъчна оценка, поставен ли е кметът и кандидат за нов мандат Георги Мараджиев във финансова и друга обвързаност? При такива народни цени по естествен път възниква въпросът дали пък не е имало доплащане "под масата“?

На фона на процъфтяващото финансово състояние на фамилията Мараджиеви Община Стамболийски бележи няколкомилионен дълг.

3 930 026 лв. (Три милиона деветстотин и трийсет хиляди лева)! Толкова е натрупаният дълг на Община Стамболийски по официалните данни към 6 август 2019 г. в регистъра "Общински дълг“ на страницата на Министерството на финансите.

Според неофициалните данни обаче финансовата дупка е доста по-голяма.

Само към община Пловдив борчовете са за над 2,2 млн. лева, натрупани за депонирането на отпадъците на сметището в Цалапица. Като прибавим и новият дълг от 2,9 млн. лева за паркове и градинки, неразплатените разходи към доставчици са около 1 милион, към тях и лизинга за новите служебни лимузини от около 200 хил. лева и старият дълг за пречиствателната станция от близо 4 млн. лева, май общите задължения на община Стамболийски минават 10 млн. лева. Следващият кмет доста ще се изпоти, като завари тази дупка в градската хазна, коментират финансисти.Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този крадлив наглец, е със самочувствието на Олимпийски шампион. Не ходи а лети Нарциса. Смешник.
+1
 
 
Е кво толкова...откраднал е някой лев...купил си 2-3 апартамента...голяма работа. Нали е преобразил града...има право да краде
+3
 
 
Само като му видиш мишата физиономия и ти става ясно що за тарикат е насреща. После гледаме кой му е господарят - наш цъфтан, също известен като Цецо шестте апартамента. Само дето гочката е надминал физкултурника по далавери. Но, това да го оставим за други времена, интересни са гафовете в общината - провалени проекти; взимане на заеми за да може наши хора да усвояват пък и росито и рангел да могат да купят пореден апартамент; държавните поръчки са пълен провал; чистота провал- много се краде; между другото, тия отгоре явно кльопат яко от чинията на кмета щом така върло ще гласуват пак за него. Само че народът не сляп и ще му покаже вратата..
Сподел;ОИБУЖЪТРЕЗВТи какво ново....
на 20.10.2019 г.
+2
 
 
Мараджиев се оправи, а вие си дъвчете мантрите.
+4
 
 
Браво на най-хваления от подлизурковците кмет. Истината е, че един успешен бизнесмен никога не влиза безкористно в политиката. Ако си фалирал и искаш да си оправиш положението, само тогава. Така и той. Рано или късно всеки ще си плати за гяволука. Хората вярват до време. Никой PR не може дълго да изопачава и крие истината. Добре е да се знае как фалиралият "милионер" пак е станал такъв. Вече много хора се усетиха, но има и много заблудени.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ДЮШ на ВК Марица
Местни избори 2019
ТВ и шоу сезон 2019/2020 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2019/2010
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои трябва да са приоритети на новия кмет Здравко Димитров?
Борбата с трафика и задръстванията
Борбата с презастрояването
Подобряване на услигите на Градски транспорт
Борбата с мръсния въздух в Пловдив
Реализиране на обществените приемни
Реализиране на идеята за градски референдуми
Нови детски градини
Други
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: