ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зорница Танева: Георги Титюков е основният двигател на диалога ни с институциите в града
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:49 / 19.10.2011Коментари (2)4157
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Интервю със Зорница Танева, зам.-председател на Студентски съвет на ПУ "Паисий Хилендарски" и член на Изпълнителния съвет на НПСС

- Зори, като председател на Студентски съвет на ПУ "Паисий Хилендарски" и член на Изпълнителния съвет на Националното представителство на студентските съвети в РБ (НПСС), какви са според теб основните проблеми на висшето образование в България?

- Проблемите не са един и два, факт е, че има доста неща, по които трябва да се работи. Един от основните проблеми е масовостта на висшето образование, която води до ниско качество и голям брой нереализирани кадри. Откриват се всевъзможни специалности, само и само да могат университетите да получат повече бройки и съответно повече пари, отпуснати за студенти държавна поръчка. Това до голяма степен се дължи и на намаленото финансиране, което получават университете в страната. Основен проблем е също липсата на практическо приложение на изучаваните специалности и обвързаността на бизнеса с образованието. В нашите предложения е заложено дори да бъде стимулиран бизнеса (с данъчни облекчения например), ако участва активно в академичния живот - презентации, обучаване на кадри, програми за стажове. Проблемите, които вълнуват студентите са основно битови - общежития, столове, лошите условия, в които живеят. Студентите не ги интересува колко милиона се инвестират в магистрали, защото през това време се прибират в блока с обща баня на етажа... 

- В какви инициативи се включваш дейно? 

- Участвам активно в организирането на всички мероприятия, инициирани от Студентски съвет на ПУ и НПСС - научни семинари и конференции, междуфакултетно състезание "Аз знам повече", издаване на информационна книжка за първокурсника в Пловдивския университет - "Студентски съветник", издаването на международните студентски карти ISIC, Национални летни и зимни студентски игри, Студент на годината и др. Един от най-мащабните и успешни проекти, в които взимаме активно участие всяка година е студентския фестивал "OPEN STUDENT FEST", който тази година беше тридневен в основната си част, като завърши с грандиозно събитие на Античния театър - Мис и Мистър Академика. 

Голяма част от планираните по фестивала събития продължават все още - в момента в университетите в Пловдив има конкурс за най- добра снимка от фестивала - снимки, уловили най-интересното на фестивала, която носи името "Мисия студент". Друга инициатива, също свързана със студентския фестивал и радваща се на изключителен интерес е изцяло студентския филм "200 лева", чиято премиера е на 20. 10. в кино Фейсис в Ж.К. Тракия.

- Ти и колегите ти от Студентски съвет на ПУ можете ли да разчитате на партньорство от страна на Община Пловдив и публични, обществени фигури?

Студентските съвети на Висшите училища в Пловдив винаги сме били задружни в нещата, които правим и заедно постигаме само добри резултати и реализираме редица успешни проекти. Голяма част от публичните фигури ни подкрепят, други- не. Партнираме си с Общината, разбира се понякога се е стигало и до разногласия с някои конкретни личности, но до този момент винаги решенията, свързани с проблемите на студентите са намирали решение и са срещали подкрепата на голяма част от Общината и общинските съветници. 

Държа да отбележа, че нямаше как нашите инициативи да се реализират, ако нямахме разбирането на Общината, и най- вече съдействието на нашия ресорен кмет- господин Георги Титюков, който ние винаги сме считали за връзката ни с Общината и е бил основния двигател на диалога ни с институциите в град. Именно благодарение на него и подкрепата му, студентският фестивал се разви толкова много - освен с финансиране и осигуряване на зали, театри, г-н Титюков ни помогна и с набирането на спонсорите на това и на много други събития - благотворителни акции, в които също сме имали безусловната му подкрепа, редица спортни състезания, както и много други. 

От изключително значение за нас, студентите в града е и конкурсът "Млад предприемач", иницииран 2 поредни години от г-н Титюков за студентите от Пловдивските висши училища. Освен възможност за изява на предприемчивите ни колеги, наградата от конкурса дава шанс на доста млади хора да реализират идеите си, като финансира проектите им. Подкрепа получаваме не само при организирането на мероприятия, но и при решаването на проблеми, свързани със студентите. Не веднъж се е случвало с помощта на г-н Титюков и екипа му да внасяме предложения и възражения в общинския съвет по проблеми, засягащи студентите - картите в градския транспорт или опитите за прекарване на път през двора на Пловдивския университет, например.

- Какво още трябва да направят управляващите за студентите? Строежът на нови зали достатъчен ли е?

Има много неща, които трябва да се променят за студентите. "Строежът на нови зали" е необходим, но в никакъв случай не е достатъчен. Във всички градове има различни приоритети и проблеми, темата е необятна... Пловдивските студенти имат нужда от кампус, в който да живеят, учат и спортуват при нормални условия. В цялата страна блоковете на общежитията и столовете се нуждаят от ремонт, а спортните бази от много голямо развитие. Но със сигурност, който и да управлява страната ни трябва да разбере, че е не е допустимо да се режат парите на образованието и да се вливат в ресорите, където няма достатъчно средства... Нашите студенти заслужават да имат мотивация - да знаят защо учат и да имат поле на реализация, да не се налага да се замислят дали не биха изкарали повече пари, като сменят чаршафи в Америка, вместо като работят по специалността, която са учили 4 години... 

Трябва младите хора да се чувстват сигурни и обезпечени. Да има политика, насочена изцяло към тях и развитието им. Като за начало трябва да се изгради новия ЗВО, който да е в полза не само на университетите, но и на студентите и цялата академична общност. Студентите трябва да знаят, че продуктът, наречен висше образование, в който те инвестират, трябва да е качествен и траен... Но за това трябва да се приложат много нови методи и подходи и да се установи трайно взаимодействие между държавата, университетите и бизнеса.

- Каква е твоята лична кауза като пловдивчанин, който участва активно в живота на втория по големина град в България?

- Аз се гордея от факта, че съм пловдивчанка и съм изключително щастлива, че уча, живея и работя именно в този град. Моята Кауза е младите хора да имат мотивация да останат да се развиват тук и да дадат своя принос към Пловдив. Именно поради тази причина в качеството си на студентски представител аз и моите колеги се стремим да провокираме колегите активно да участват в живота на университета и на града. Искам един ден наистина да имаме повод да кажем, че този град е станал по-привлекателен за живеене, за развитието на туризма, бизнеса и културата, благодарение на нас- младите и нашите усилия. 

- Какви са личните ти мотиви да дадеш своята лична подкрепа за Коалиция "Кауза Пловдив"? 

- Моите лични мотиви са първо фактът, че познавам личностите, по чиято инициатива е създадена "Кауза Пловдив" и съм се убедила в техните възможности, защото съм работила с много от тях и с времето всеки е доказал, че наистина личната му кауза е именно развитието на град Пловдив. За мен не са важни думите на някой и това какво ще обещае по време на предизборната си кампания, а действията, които стоят зад тези думи. 

За мен и колегите ми, от изключителна важност е подкрепата, която сме получавали от г-н Титюков през последните 2 години и половина и сериозността, с която той винаги е подхождал към нашите проблеми. Показателен е фактът, че той винаги е помагал на студентите, младите и се е стремял към развитие на спорта в нашия град, познава в дълбочина проблемите на града ни. И най - важното - винаги намира решение. Делата и показаните резултати са достатъчна причина да се доверя на екипа, избран от г-н Титюков и да подкрепя неговата кандидатура като кандидат за кмет и водач на листа и да гласувам за "Кауза Пловдив", защото съм убедена, че той ще бъде достоен и успешен кмет на нашия град.



Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Браво Зозе, ако те имаше някъде в листите, с удоволствие бих дал гласа си за теб.
+1
 
 
Ако искате европейско развитие за бъдещето на града ни, развитие за младите хора - утрешният ден на града ни, гласувайте за Георги Титюков и за "Кауза Пловдив!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: