ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здравословни храни във фокуса на учени и студенти от УХТ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 13.07.2022Коментари (0)811
©
Студенти от Университета по хранителни технологии под ръководството на доц. д-р инж. Надежда Петкова от катедра "Органична химия и неорганична химия“ разработиха бисквити с брашно от глухарче и биорозов цвят. Това е малка част от приноса на университета към създаване на функционални храни обогатени с антиоксиданти и диетични фибри.

До този момент най-популярен е хлябът "Топи“, отговарящ на всички стандарти и нормативни изисквания на Европейския съюз. Той целево е ориентиран към страдащи от диабет тип 2 - всекидневната консумация в продължение на 3 месеца спомага за понижаване нивата на кръвната захар при пациентите.

Замесен е със земна ябълка (гулия, топинамбур), богата на пребиотика инулин, който има положително въздействие върху организма, обясни доц. Петкова. Тя отбеляза, че и в брашното от глухарче, което се влага в маслените бисквити, инулинът заема 20% от състава на брашното.

Създаването на иновативни функционални хранителни продукти, които помагат на организма да функционира нормално, е във фокуса на съвместната ни работа с колегите от катедра "Технология на млякото и млечните продукти“, посочи доц. Петкова. В тази сфера атрактивни са млечните десерти с инулин, пектин, алгинатни перли с антиоксидантни компоненти от дренки, къпина, арония, червено цвекло, както и меко сирене "лабне“ с вложени екстракти от червени чушки под формата на алгинатен гел.

Като част от екипа по компонент 1 от Национална научна програма "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ доц. Петкова изследва влиянието на биологичното отглеждане на ябълки, фуражен грах, лавандула и рози върху повишаване на антиоксидантната активност и количеството на биологично-активни вещества в тези суровини.

Не се използват пестициди при отглеждането им и при изследванията е установено, че съдържанието на антиоксиданти е с 200% повече. Ябълките са с по-висока сладост, а при характерните български етерично-маслени култури количеството на полифеноли е по-високо. Тези компоненти са отличен помощник в борбата с оксидативния стрес, който е причина за стареенето и за сърдечно-съдовите заболявания, посочи доц. Петкова.

За своя принос в науката тази година доц. Петкова наскоро бе удостоена с награда за най-стойностна публикация, учредена от акад. проф. Атанас Павлов. През 2020 г. тя печели наградата "Изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името на акад. Иван Юхновски.

Последното признание е заради изследванията на пектин, изолиран от мурсалския чай, за който е известно, че намалява холестерола и помага за нормалното функциониране на храносмилателната система. Изследването е направено съвместно с учени от световноизвестния Университет във Вагенинген (Нидерландия) и от БАН. Нашата публикация беше приета във високо реномирано списание в първи квартил (Q1) с импакт фактор IF-10.723 (2021 г.) и високо оценена, каза доц. Петкова.

Тя участва в 15 научни проекта, като в голяма част от тях работи съвместно със студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии. Младите хора имат прекрасната възможност да натрупат богат практически опит, да придобият умения и компетенции за успешна професионална реализация и добър старт в кариерата за развитие в различни сфери на хранително-вкусовата индустрия, коментира доцентката. Съвместната научно-изследователска работа със студенти до момента е довела до отпечатване на 8 публикации, индексирани в световните бази данни Web of Science и Scopus.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: