Зам.-министър впечатлен от Индустриална зона "Тракия", даде я за пример

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
13:00 / 15.10.2021
2924
Изпращането на Плана на България за възстановяване и устойчивост в Брюксел може да се определи като добрата новина на седмицата. Ще дойдат нови, свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната. Това заяви Красимир Киряков, зам.-министър на икономиката, в ефира на предаването “Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Киряков смята, че огромните терени на Маришкия басейн могат да се превърнат в технологични бизнес паркове.

"Изграждането на бизнес технологични паркове е най-добрият начин да се използват терени, които са близо до големи градове. Посетих Индустриалната зона "Тракия" около Пловдив и бях впечатлен. Там нещата наистина изглеждат перфектно. Това е и пример как всички големи градове в България трябва да развиват този тип публично-частно партньорство", обяви Киряков пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Финансовите средства ще дойдат в началото на следващата година. По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление."

Красимир Киряков, заяви, че средствата, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса са в размер на 1.2 млрд. евро. От тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити. 

“Кандидатстването ще бъде проведено по същия начин както по оперативна програма “Конкурентоспособност". Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране." 

Икономическият зам.-министър поясни, че фокусът на това финансиране ще бъде към зелена икономика, иновации, развитие на нови технологии и закупуване на най-съвременната техника. Той добави, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса, ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните стимули, за да изградят фотоволтаични системи на покривите на техните сгради. 

“Опитът, който съм натрупал до момента в администрацията, ми доказа, че управляващите и контролиращите органи напълно имат капацитета, за да се справят с разпределението на финасисрането. На много по-високо ниво сме в момента от това, от което тръгнахме." 

Зам.-министърът на икономиката коментира и планирания протест на работодатели и синдикати от бизнеса.

“Според мен е по-важно, че Съветът за тристранно сътрудничество се е съгласил да се създаде обща комисия и да се дискутират конкретни мерки. Надявам се да не се стига до протести, защото вече има разбирателство да се работи."

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).