ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заграждат част от Централния площад заради стартиращите археологически разкопки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:47 / 09.04.2012Коментари (48)11959
©
Зоната на Централния площад в Пловдив, където тази година ще стартират археологически разкопки, ще бъде заградена в края на април, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това съобщи кметът Иван Тотев, като в тази връзка поясни, че до Великден ще бъдат подписани договорите на участващите в разкопките. 

Припомняме, че реконструкцията на Одеона и Античния театър са само част от мащабните археологически проекти, по които започва да работи през тази година новата управа на Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев. Те ще стартират през месец май тази година с разкриване на западната част на Римския форум. Младият градоначалник даде сериозна заявка да превърне Централната градска част на Пловдив в най-красивата в цяла България. Ще се обхване не само разкриването на западната страна на Форума, а и съществуващи вече такива проекти, които са затлачени в годините, като северната страна на съоръжението, Одеона, Римския стадион, Римския театър и Малката базилика, за която вече има строително разрешение.

Средствата, предвидени в бюджета за проектиране на Централната градска част, са 150 000 лв. За Небет тепе ще се кандидатства за 2 милиона лева по норвежката програма, по която се реставрира и Римският стадион, а оттук нататък подобни форуми като двудневната археологическа конференция, която се проведе в Пловдив, могат да станат традиционни и в тях да се дискутира всичко онова, което се случва в града от археологическа гледна точка, каза по темата преди време Тотев. Вече е известно, че община Пловдив няма да плаща на работниците, работещи на археологическите разкопки, тъй като в момента се обучават 50 човека от бюрото по труда, които ще получат своите възнаграждения по оперативна програма "Човешки ресурси".

Тази година трябва да се открие и реставрираният Римски стадион. Партньори на проекта са Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, Асоциация културен туризъм и Норвежкият директорат за културно наследство. Творческите ръководители на проекта са проф. арх.Тодор Кръстев и арх. Румяна Пройкова. Сроковете за реализация са до 30.04.2012 г. Разработката обхваща строителни и консервационни дейности, свързани със стадиона, археологическо проучване и изследване. В подземното пространство има възможност за разгръщане на комплекс, включващ мултимедия, информационен център и търговска зона. Предвидено е развитие на медийна информационна система в стадиона. Заложен е и образователен обмен с норвежките партньори и студенти. Замислена е и кампания, с която да се мотивира бизнесът да подкрепя бъдещи подобни начинания и да се формира обществена ангажираност. Част от проекта е и разработването на програма за публичност и управление.

Повече античност в центъра на съвременния Пловдив предвижда пък проект, който отново е на архитект Румяна Пройкова и на колежката й Вера Коларова. Идеята им е по-големи части от археологическите разкопки да бъдат възстановени, откритите фрагменти чрез съвременни материали и технологии да бъдат върнати към някогашния им вид. Освен по-осезателното вписване на досегашните разкрития в градската среда, се предлагат и нови разкопки по посока на Военния клуб и Цар Симеоновата градина, където археологията да прелива към зеленината, така че и откъдето или накъдето е тръгнал човек, да е заобиколен от история.

Според арх. Пройкова на подземно ниво до пощата може много пестеливо да бъдат вписани малки магазинчета, ресторантчета и бистра, но като цяло проектът изключва мястото за развиване на търговска дейност. По думите й той е грандиозен, изцяло ще промени облика на центъра и ще повиши туристическия имидж на града, но ще са нужни много средства, които могат да бъдат спечелени по програми. Площта която трябва да се разкрие, е над три декара, но тази година ще се отворят не повече от 200-300 кв.м.





Още по темата: общо новини по темата: 267
22.02.2024 »
24.09.2023 »
18.06.2023 »
29.04.2023 »
04.07.2022 »
19.04.2022 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Много хубаво, само че дано заедно с новите разкопки бутнат и пощата, че не мога да го гледам този "връх" на комунистическата архитектура на пъпа на Пловдив.
+1
 
 
защо не го направят отгоре стъкло а от доло да се гледат разкопките?
-3
 
 
те разкопките са из целия град навсякъде дупки да ги запушат първо и тогава да разкопават другите
+5
 
 
Трябва под целия център да се направи тунел и да се направи като музей ! Ще бъде много яко :D.
Сподели какво ново....
на 09.04.2012 г.
-3
 
 
Категорично съм против тоталното разкопаване на археологията на площада. Моето виждане е да се разкрие достатъчен фрагмент от колонадата, да се покрие подходящо(нещо като "лувърка") и да се експонира ведно с красива компютърна анимация. Нека не забравяме, че Пловдив е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЖИВ сред най-древните градове! Защо да посягаме на отличаващото го качество - живинката? И нали сме доказали липсата на усет за съхраняване и грижливо поддържане на откритията (справка Форумът от другата страна на пощата, Източното порта, Крепостната стена на Небет тепе, Одеонът...)
Сподели какво ново....
на 09.04.2012 г.
+1
 
 
Анимацията е много силно подвеждаща. Колонадата е под сериозен ъгъл спрямо оста на пощата. Така, че така подредено пространство е нереално.
+2
 
 
Ще е интересна техническата реализация. Доколкото знам - дебелината на бетона, покриващ площада е към 2 метра !
+8
 
 
Площада има крещяща нужда от нов облик. Показаното на снимката изглежда супер. Като виждам, че с Римския стадион се получи добре ми се ще и нещо подобно за площада.
+7
 
 
Много добра идея,нека се реализира,че е срамота... Ей сега преди няма и час минах пеш през пл. Централен - направо да потънеш в земята... Едни оръфани,очукани,напукани,изпочупени плочи,все едно е имало бомбардировка. Навсякъде в нормалния свят централният градски площад е колкото може по-привлекателен,тук - да те е срам да минеш по него.
+7
 
 
Мен ако питат първо ще срутя изцяло сградата на пощата и тогава фронт за разкопки колко искаш под открито небе..Да не говоря какво става, ако всичко, което е под същата тая поща и площад централен се върже с тунел /или с добре премислен надлез под /над/ булеварда с разкопките северно от католическата църква. Съчетано с извисяващия се над всичко това Античен театър при подходящо осветление, водни каскади и зеленина би било нещо уникално. Всичко останало би било половинчато решение на фона, на който ще продължи да изпъква "кръпката"/ наречена Централна поща.Просто и ясно, но трябват амбициозни хора, желание и работа.Пари може да се намерят стига тоя проект да се защити успешно пред Европа, което не е проблем с оглед на това, което ще се разкрие като културно наследство не само на Пловдив ами и на света.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: