ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За какво ползват стипендиите си студентите от ТУ– Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 29.01.2023Коментари (0)3784
© Михаил Ванчев
През настоящата зимна изпитна сесия 273 бъдещи инженери и информатици в Техническия университет – филиал Пловдив защитават държавните си стипендии за успех. Шест от тях са пълни отличници, има и двама чуждестранни студенти, които също са стипендианти на българската държава. Според зам. директора на висшето учебно заведение доц. д-р Никола Шакев стипендията за успех е допълнителна мотивация за студентите и признание за техния труд. Неговият опит на преподавател показва, че на изпит стипендиантите са по-подготвени и по-борбени.

"Като университет ние даваме на студентите си информация за тези стипендии, защото това е признание и за работата на преподавателите, които са дали добри знания на студентите. Все повече фирми намират смисъл в инвестиции в студентски стипендии, като изграждат инженерни кадри още в университета. Ние в Техническия университет – филиал Пловдив поощряваме този тип взаимодействие между фирми и студенти.“ - заключи доц. Шакев.

За какво се харчат стипендиите

Няма ограничение нито от страна на държавата, нито от страна на фирмите за какво студентът може да похарчи спечелените с много труд и знания пари. Едно малко проучване сред стипендианти – отличници показа, че те спестяват част от средствата за свои бъдещи приложни проекти. Но с по-голямата част от парите те покриват лични нужди, като по този начин подпомагат семейния си бюджет.

Елена Каракашева e студентка 2-ри курс по специалността "Компютърни системи и технологии“. Тя е пълен отличник и получава две стипендии за успех. За себе си тя разказва:

"Завърших Математическата гимназия в Пловдив с успех 5,70. В университета подобрих успеха си, защото се занимавам с неща, които наистина са ми интересни – програмиране, математика и още предмети в специалността. Още не съм решила с какво искам да работя когато завърша – дали например с програмиране на хардуерни елементи, дали да програмирам чипове, дали ми се правят web-приложения, сайтове. Конкуренцията между студентите в нашата специалност е много силна. Да, имала съм пропуски, но не такива, че оценката ми да се понижи до петица. Ползвам стипендията за лични нужди и малко от нея спестявам.

Иван Генов също е пълен отличник във 2-ри курс от специалността "Електротехника“. Той е завършил Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик. Хобито му е електроника и затова учи с удоволствие и с успех избраната специалност.

"Стипендията ми служи да се оправям с транспортните разходи, защото всеки ден пътувам до Пазарджик. Но спестявам част от нея като инвестиция в бъдещето.“ - обяснява отличникът.

Интересно е, че студентите чрез своя Студентски съвет в Техническия университет – филиал Пловдив контролират сами отпускането на стипендии. Председателят на Студентския съвет Петьо Петров каза, че на последното събиране са разгледали 11 случая на студенти с нередовни документи, като в 10 от тях по уважителни причини са дали още време, за да отстранят нередностите и да участват в класирането за стипендии.

Международни стипендии

От години фондация "Юрген Дорман“, представена в България от фирма АВВ, отпуска големи стипендии на елитни студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, без да изисква от тях да работят след завършването си в компанията. Идеята ни е да подкрепим финансово перспективни бъдещите инженери, коментира Весела Кузова – координатор на фондация "Юрген Дорман“ - България.

След многоетапно отсяване на кандидатите, през 2022 година стипендия от 7700 лева и нов компютър са получили второкурсниците Веселин Димов и Васил Апостолов. И двамата получават и още една специална подкрепа за времето на цялото си следване – личен ментор – опитен инженер от АВВ, който ще помага на студентите по време на цялото им следване със съвети и консултации по инженерни въпроси.

Ето какво разказва за начина, по който е спечелил стипендия "Юрген Дорман“ второкурсинъкт от специалност "Автоматика, информационна и управляваща техника“ Веселин Димов:

" Стипендията ми бе препоръчана от моя състудентка – четвъртокурсничката Ралица Костадинова, която също е стипендиантка към фондацията. Конкуренцията бе много силна и аз трябваше да изтъкна моите силни страни в учението на инженерните науки, както и стремежът ми да се самоусъвършенствам в тази науки.

През цялото следване за бакалавърска степен ще се стремя да си поддържам успеха, защото иначе ще загубя стипендията. Смятам в началото да спестя тези пари, а в 3-ти или 4-ти курс ще осъществявам проекти, за каквито вече имам идея. Освен стипендията от фондация "Юрген Дорман“ получавам държавна стипендия за успех, стипендия за изучаване на приоритетна специалност и стипендия, която е само в първи курс за високи резултати в държавните изпити в училище.“

Васил Апостолов е вторият стипендиант за 2022 година на фондацията. Той учи в една група с Веселин Димов и е много доволен, че състудентите му се радват на неговия успеха. Нека да разправят каквото искат, но в моята група с Веселин нямаме зложелатели, напротив – всички сме близки и приятели. А в такава среда се учи много добре, заключи Васил Апостолов. Той пести парите от стипендията за по-нататъшното си образование, както и за реализация на собствен проект.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: