Японци проучват Пловдив за съвместни бизнес проекти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:06 / 26.06.2018
4432
Създава се Японски бизнес форум - нова платформа за делово сътрудничество между България и Япония с екшън план за активизиране на икономическите контакти между двете страни. Подписите си под документа поставиха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и японският посланик у нас Н. Пр. Масато Ватанабе. Това стана по време на съвместно събитие с представители на бизнеса от двете страни, което бе открито от заместник министър-председателя Томислав Дончев.

"Стокообменът между България и Япония през миналата година надхвърля 9 годишен рекорд и достига 163 млн. щ.д.“, каза  зам.-министър Манолев. По думите му трендът на увеличение се запазва и през 2018 г. като отбелязваме увеличение от 45% за първото тримесечие. Той подчерта, че редица японски компании вече развиват успешен бизнес у нас, сред които "Сумитомо Електрик“, "Тошиба", "Мейджи", "Мицубиши“, "Ядзаки Корпорейшън" и др. "Надявам се следствие на този бизнес форум и срещите с български компании много други да ги последват“, допълни икономическият заместник-министър.

Александър Манолев отбеляза и някои от икономическите успехи, които страната ни постига и акцентира на постиженията в секторите на автомобилостроенето, информационните и комуникационните услуги, аутсорсинга, машиностроенето и др. "България има най-бързо развиващият се ИКТ сектор, а днес всяка пета кола в Европа има поне една част произведена у нас“, акцентира той.

В рамките на неговото изказване бяха отбелязани и някои от основните моменти в подписания днес документ между Япония и България. По време на срещите на Японския бизнес форум ще се обсъждат предложения за подобряване на бизнес средата, разширяване на мрежата от български и японски компании, работещи заедно, както и организирането на бизнес мисии, форуми и инвестиционни семинари в двете страни, стана ясно от неговото изказване.

За днешното събитие в България пристигна бизнес мисия на Японската агенция за външна търговия, включваща над 30 японски компании. Техен домакин е вицепремиерът Томислав Дончев, а проявата е продължение на визитата на японския премиер Шиндзо Абе през януари т.г. в нашата страна и постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Представителите на японските компании ще посетят и производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната, и ще проведат срещи с представители на българския бизнес за установяване на директни контакти и стартиране на съвместни проекти.

Виж коментарите (1)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).