Възраждането на летище "Пловдив" все по-близо след решение на КЗК

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:16 / 06.11.2017
19148
Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на "Силк роуд Пловдив еърпорт" срещу решението на Министерството на транспорта компанията да бъде отстранена от търга за концесионер на летището в "Пловдив". Решението на комисията, което е от 26 октомври, не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. 

След като още през септември регулаторът каза на държавата, че няма проблем да продължи с концесията, сега решението е по-същество: третият кандидат не е доказал, че отговаря на условията, и отпада. Развръзката обаче вероятно ще се забави още с месеци до окончателното произнасяне на ВАС. Интригата е дали малкото пловдивско летище ще бъде стопанисвано от китайски гигант или от местно обединение. От отварянето на офертите се видя, че международният кандидат предлага повече инвестиции и по-голямо концесионно плащане.

Къде са активите на кандидата

Процедурата за предоставяне на 35-годишна концесия на пловдивското летище беше открита на 30 декември 2016 г. Оферти подадоха китайски конгломерат HNA Group, обединение между "Тракия икономическа зона" и пловдивския автомобилен превозвач ПИМК, и "Силк роуд Пловдив еърпорт". Последният беше отстранен от процедурата, тъй като според решението на транспортния министър от 25 юли консорциумът не е доказал задължителни минимални активи от 20 млн. евро. Вместо това консорциумът е предоставил отчети на трето лице - кипърското Cobalt New Age Airlines Group, което обаче не фигурира под каквато и да било форма в заявлението за участие или в друг от представените от "Силк роуд" документи. 

Също така "участникът не доказва каква е ролята или връзката на Cobalt New Age с обединението, като единственото, което посочва в тази връзка, е обстоятелството, че компанията е управлявана от участника в "Силк роуд Пловдив Еърпорт" - "Пиктет капитал" (Кипър)", се казва в решението на КЗК. Независимо от това комисията е извършила проверка на предоставените от кипърското дружество отчети и заключението на регулатора е, че тези документи "не могат да бъдат приравнени на финансов отчет, тъй като не съдържат необходимите реквизити и съответно не могат да породят същите правни последици", пише още в становището на КЗК.

В "Силк роуд Пловдив еърпорт" водеща роля със 75% участие има дружество "Принц фон Пройсен кепитъл лимитeд", регистрирано в България. Собственик на 96% от капитала на "Принц фон Пройсен кепитъл лимитед" е швейцарецът Урс Майстерханс. По оценки на Фонда за развитие на летище "Пловдив" тази година съоръжението ще обслужи 80 000 пътници, а през 2018 г. - 110 000. През юли тази година основният превозвач на летището - Ryanair, стартира полети до три нови дестинации и вече лети до Лондон, Брюксел, Милано и Франкфурт, като полетите са общо 9 на седмица.



Източник: в.Капитал

Виж коментарите (4)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).