Втори проект за Стария Пловдив чака пари от японското правителство

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
04:45 / 01.12.2007
1546
До средата на 2009 г. ще стартира реализацията на втори проект, финансиран от японското правителство за хармонизиране и благоустрояване на средата в Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив". Това съобщи проф. арх. Христина Станева, председател на ИКОМОС - България, пред участниците в Регионалния форум за изграждане на културен трансбалкански коридор между България, Румъния и Гърция, провел се на 16-17 ноември в Пловдив. Проектът кандидатства за финансова помощ на стойност 714 хил. долара под формата на техника и техническо оборудване на културни обекти в стария град по линия на донорската програма на правителството на Япония за опазване на световното културно наследство. Той сe явява продължение на приключващия в края на тази година проект за реставрация на седем къщи в резерват "Старинен Пловдив", финансиран с 1 млн. долара от Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО.

Досието за новия проект беше разработено през 2006 г. по инициатива на почетния председател на ИКОМОС - Япония, проф. Акира Ишии и на проф. Христина Станева от българска страна. В края на миналата година то бе внесено за одобрение чрез Министерството на външните работи и японското посолство в София.

Наскоро експертна японска група е посетила на място стария град и вече подготвя доклад до външното министерство на Япония с конкретните финансови параметри на безвъзмездната помощ, съобщи Весела Илиева, директор на общинския институт "Старинен Пловдив". Тя посочи, че се кандидатства за техническо оборудване на двата най-големи реставрационни обекта по проекта на ЮНЕСКО - Баятова-Бакалови къщи и къща "Клианти". Възрожденският ансамбъл Баятова-Бакалови къщи, който вече е почти напълно обновен по проект на арх. Румяна Пройкова, се предвижда да бъде превърнат в Дом на наследството, където собствениците на стари къщи ще получават съвети и консултации, а посетителите ще научават подробни данни и факти за културно-историческото наследство на Пловдив. В двете пластично огънати една към друга къщи в подстъпите на Небет тепе освен постоянни експозиции ще бъдат създадени и "отворени" работещи ателиета за нагледно изработване на "реплики" от пловдивските старини, като необходимата реставрационна техника ще бъде доставена по японския проект.

Бъдещата адаптивна функция на къща "Клианти", която все още е в процес на реставрация по проект на арх. Вера Коларова, е център за интеркултурен диалог. За тази цел е необходима скъпоструваща съвременна апаратура за симултанен превод на осем езика и мултимедия. В новия проект също са включени оборудване за реставрираната къща "Георгиади" (Музей на Възраждането) - нови експозиционни витрини, аудиогидове и мултимедия, както и ефектно осветление и съвременно озвучаване на Античния театър и реставрационна техника за общински институт "Старинен Пловдив", с която да се облекчи поддържането на движимите и недвижимите паметници в стария град.



Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
In Memoriam: Иванка Ройдова-Американката вече не е между живите
Майка от Пловдив: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Александър Симов и Иван Петков стартираха кампанията на социалист...
Пловдивски общинари викат за Ботев довечера
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).