ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Важно за родителите в Пловдив, чиито деца не са приети в градини или училища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:17 / 07.04.2021Коментари (0)3004
© Plovdiv24.bg
Информация за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в детска градина или училище поради липса на свободни места:

Наредба за компенсиране на родителите за децата, които не са приети, поради липса на свободни места

Важно за родителите по новата Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места (Обн. ДВ. бр. 20 от 09.03.2021 г.):

I. До коя дата и къде трябва да бъдат подадени заявленията за учебната 2020/2021 година, за да могат родителите да получат помощта?

Заявлението за учебната 2020/2021 година се отнася за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1-ви клас по настоящ адрес в община Пловдив (Приложение № 1 към чл. 8, ал. 1 от Наредбата) и се подава подписано от родителите до 30 април 2021 г. в отдел "Образование“, ул. "Цариброд“ № 1, или подписано и сканирано на електронен адрес: education@plovdiv.bg

Родителите ще получат регистрация с входящ номер на място или на електронния адрес (e-mail), от който са изпратили заявлението.

За учебната 2020/2021 година разходите се компенсират на родителите за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 година.

След извършване на проверка по декларираните данни в подадените заявления и след уведомяване на родителите за правото им да получат компенсиране на разходите следва подаване на искане от страна на родителите за изплащане на компенсациите, а именно:

До 5 юни – за периода от 1 януари до 31 май 2021 г.

До 5 октомври – за периода от 1 юни до 14 септември 2021 г.

При условие че не са налице условията за компенсиране на разходите, регламентирани в Наредбата, кметът на общината издава мотивиран отказ, който може да се обжалва по реда на АПК.

II. На какви условия трябва да отговарят желаещите да кандидатстват за помощта?

Компенсирането на разходите се отнася за родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1-ви клас.

Компенсации ще получат тези родители, които отговарят едновременно на следните 6 условия:

1. Детето е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация в държавна или общинска детска градина или училище, в чийто прилежащ район се намира настоящият адрес на детето, и не е прието поради липса на свободни места за съответната учебна година.

2. Детето не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина или училище.

3. Общината по настоящия адрес на детето не е предложила на родителите друго равностойно място в общинска детска градина или училище за съответната учебна година поради липса на свободни места във всички детски градини и училища в прилежащия район.

4. За съответната учебна година детето да е записано в самостоятелна организация в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище.

5. Ако детето е в задължителна предучилищна възраст и е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище – частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране (за учебната 2020/2021 година в системата на държавно финансиране е ЧОУ "Класик“).

6. Родителите на детето да не получават подпомагане от държавния бюджет или по оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението по реда на Наредбата.

Важна информация: Чрез електронната система за прием на деца в община Пловдив (http://dz-priem.plovdiv.bg/) се предлагат на родителите наличните свободни места в общинските детски градини за всяко едно класиране. На електронния сайт на община Пловдив – сектор "Образование“ (https://www.plovdiv.bg/item/education/актуална-информация/), се публикуват ежемесечно свободни места за подготвителните групи в общинските училища.

III. Какви документи трябва да се приложат към подаването на искане* от страна на родителите за изплащане на компенсациите?

*Искане от родителите се подава след извършена проверка по обстоятелствата към подаденото заявление и след уведомяване на родителите за правото им да получат компенсиране на разходите за учебната 2020/2021 година.

III. 1. Обучение, осъществено от частна детска градина или училище, се удостоверява със следните документи:

- Договор за обучение между родителя и частната детска градина или училище;

- Платежен документ за извършено плащане на таксата за отглеждане и обучение за съответния месец – фактура  и платежно нареждане или фискален бон;

III. 2. Обучение, осъществено от лица, регистрирани като търговци, или с юридически лица с нестопанска цел, се удостоверява със следните документи:

- Договор за отглеждане и обучение, сключен между родителя и търговеца или юридическото лице с нестопанска цел;

- Платежен документ за извършено плащане на таксата за отглеждане и обучение за съответния месец – фактура и платежно нареждане или фискален бон;

III. 3. Обучение, осъществено от физически лица, се удостоверява със следните документи:

- Договор за обучение, сключен с физическото лице, което извършва обучението;

- Прeдавателно-приемателен протокол за извършено обучение, съдържащ информация за извършените дейности за месеца;

- Копие от документи, удостоверяващи спазването на изискванията за физически лица, страна по договора, за заемане на длъжността учител в детска градина, определени в т. 1 от Приложение № 1 към чл. 10 от Наредба № 15 от 22.07.2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти;

- Документи за изплатено възнаграждение по сключения договор – платежно нареждане или разходен касов ордер;

- Когато договорът за обучение с физическо лице–обучител е сключен за дружество по чл. 357 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) на родители, обединили своята дейност за обучение и отглеждане на децата си, освен гореизброените документи се представя и копие от договора за дружеството по ЗЗД.


Още по темата: общо новини по темата: 230
11.04.2024 »
24.03.2024 »
12.03.2024 »
13.02.2024 »
12.12.2023 »
22.08.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: