Важно откритие: Античният театър в Пловдив е по-стар, отколкото се смяташе досега!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (7)
11:28 / 28.11.2016
54900
Надпис от 90-те години на I век от новата ера ракриха и разчетоха археолози на Античния театър, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

В надписа се описва величието и значението на древен Филипопол, а също и водещата му роля в провинция Тракия. Той е почетен и отдава значение на делата и фигурата на първия "кмет" на древния Филипопол. 

Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., тоест с 20-30 години по стар. Това става ясно от въпросния надпис, който е открит в стълбище на Античния театър. 

Надписът е разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.

"Текстът се отнася за Тит Флавий Котис, който е бил първожрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. Това е първата информация за него, от която става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап", обясни Шаранков.

"На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си", гласи буквално надписът. 

Тит Флавий Котис е бил наследник на тракийски царе, 
Освен първожрец на цялта провинция заема и ред длъжности в града - съдебен представител, отговорник за строителството, архонт - т.е. кмет. 

Имемнно по време на този си архонтски мандат Котис е укрисил града с великолепните сгради, сред които и Античният театър. 

"Той всъщност е първият градоначалник на Филипопол, който познаваме", категоричен бе Шаранков. 

Неговите потомци пък заемали ръководни постове в града чак до IV век, което доказва, че тракийските първенци успели да запазят властта си във Филипопол дълго време. Очевидно са били и много богати, тъй като в Античността се е работило с лични средства. 

"Голяма част от великолепните строежи той по всяка вероятност е финансирал не от парите на града, които не са били и много, а със свои лични средства. Това е характерно за Античността - всеки, който е богат. е искал да даде от благосъстоянието си за обществена полза и така да повиши репутацията си сред гражданите", сподели още Николай Шаранков.

"Открихме надписа в късно анично стълбище от началото на IV век, когато християнството е навлизало и тези езически паметници не са били от значение, а са се ползвали за строителен материал", заяви и археологът Мая Мартинова. 

По думите й находката ще бъде демонтирана, консервирана и експонирана подобаващо в помещенията под сцената, коRто вече са разчистени. 

Кметът на града Иван Тотев пък бе щастлив да научи кой е бил първият градоначалник на най-стария жив град на Европа. 



Виж коментарите (7)

Още по темата (12):
26.02.2015 Пловдив ще получи 300 000 лева за Античния театър по "Красива България"
18.12.2014 Кафене и информационен център на Античния театър
26.03.2014 Търсят пари за втория етап от реконструкцията на Античния театър
18.12.2013 Искаме пари от САЩ за Античния театър
13.05.2013 Реставрират, почистват и консервират подземията на Античния театър
04.07.2011 Министър Рашидов и Иван Тотев стартират проекта за Античния театър
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).