В Пловдив започна преброяването на населението, изнесоха важни детайли!

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
12:14 / 07.09.2021
6103
В заседателната зала на областната администрация в Пловдив официално беше открито преброяването на населението и жилищния в Република България. На събитието присъстваха Ангел Стоев - областен управител на област Пловдив, Даниела Николова - зам. областен управител на област Пловдив, Кристина Захариева - директор на Териториално статистическо бюро - Юг, Валентин Точев - отговорник за преброяването на територията на област Пловдив, представители на областна администрация Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Това е важно мероприятие, тъй като данните ще се ползват в следващите 10 години. Данните за населението са важни, например дали са под или над 10 000 жители на определена община е важно за програмите за финансиране" - отбеляза областният управител Ангел Стоев и призова хората да се включат в електронното преброяване. 

Електронното преброяване е лесно, бързо и удобно, необходимо е лицето да има валиден e-mail, валидна лична карта и с ЕГН се прави регистрацията в сайта на НСИ, уточни директорът на ТСБ - Юг Кристина Захариева. Преброяването се прави с цел установяване броя на населението и жилищния фонд. 

Брои се обичайно пребиваващите български граждани и временно пребиваващите чуждестранни граждани със статут. Всички български граждани, които живеят в чужбина, се преброяват в страната, в която пребивават. 

Електронното преброяване е от 7 до 17 септември, а от 18 септември до 3 октомври хората ще бъдат посетени от преброители, които ще вземат уникалния 15-цифров код или ще извършат хартиено преброяване. 

Лица, родени или починали след 7 септември, не се броят. Лицата се броят там, където ги намира преброителят, без значение от адреса по лична карта. 

Чувствителните въпроси задължително се задават - етнос, здравословен статус, като се записва информацията, която подава анкетираното лице. Събраните данни са защитени и се ползват единствено за статистически цели, отбеляза отговорникът за преброяването на територията на област Пловдив Валентин Точев. Новото в настоящото преброяване е въпрос 24, касаещ достъпната среда за хора с проблеми. 

От ТСБ - Юг се надяват поне 70-80% от населението на Пловдивска област да се преброи онлайн.  

Секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева призова служителите на администрацията да се преброят електронно, а с втори валиден имейл - да преброят друго домакинство. 

Онлайн системата е достъпна само за български IP адреси. Преброителните данни ще бъдат предадени до края на 2021 г., а на 2022 г. - официални данни публични. 

160 лв. е глобата за отказ на лице да бъде преброено. На 13 септември ТСБ - Юг и община Пловдив ще открият на малката главна изложба, посветена на преброяването в България. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (4)

Още по темата (128):
26.04.2024 Топим се с десет души на час
21.03.2024 Пловдив расте на запад и юг, поне 385 736 души живеят в града
03.10.2023 НСИ преброи 1428 гей двойки в България
02.10.2023 Бивш вицепремиер прогнозира: Нацията ни върви към математическо изчезване
23.06.2023 Област Пловдив е с най-населени жилища
15.06.2023 Икономист: Легенда е, че населението на Пловдив се увеличава
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).