ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Уважавано пловдивско семейство взе участие в Българска национална молитвена закуска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:06 / 14.05.2023Коментари (0)5276
Известното и многоуважавано пловдивско семейство - д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева взеха участие в Българска национална молитвена закуска, която се проведе на 13 май в Шератон София Хотел Балкан, заедно с държавници и политици от 12 страни.

Събитието се организира от инициативен комитет, а сред специалните гости бяха принц Николаос фон Лихтенщайн и принцеса Маргарета фон Лихтенщайн, Вьолкман Клайн, депутат от ХДС в Бундестага, Альош Петерли, бивш премиер на Словакия и евродепутат, политици от Украйна, Молдова, Лихтенщайн, Румъния, Германия, Великобритания, САЩ, Гърция, Ливан, Албания и Норвегия и България.

Силно пловдивско присъствие беляза провеждането на Българската национална молитвена закуска, като по традиция покана за участие получиха много видни общественици, политици, управленци. Събитието в Шератон София Хотел Балкан събра бивши премиери, бивши и настоящи депутати, известни лекари, общественици, хора от различни религии, с различна политическа принадлежност, но обединени от духа на молитвените закуски, с идеята за диалог в името на междучовешкото добруване, мира и стабилността. Такова бе и посланието на поканата за събитието – "В този момент на разделение на нацията, рефлектиращо в дълбоки разногласия, да се съберем заедно, обединени от нещо, по отношение на което нямаме разногласия – нашата вяра в Бога!“

Акцент в изказванията на високопоставените гости от чужбина бе обединението, толкова нужно на всички хора по света, независимо от това колко високо се намират в йерархията, защото винаги има някой над тях, и това е Бог, а политиците имат важната задача и задължение да се обединят в този труден момент.

Приветствие към присъстващите отправиха и фамилия Ходжеви, типичен пример за мултиетническо семейство, които бяха представени и като пример за етническа и религиозна солидарност. Д-р Гюрай Сами Ходжев е от турски произход, неговата съпруга доц.д-р Нарцис Нисим Калева – Ходжева е от смесен българо-еврейски брак. Имат три деца и едно внуче, възпитани в моралните ценности на три религии.

През 2015 г. семейство Ходжеви участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от Президента на САЩ – Барак Обама. През месец май същата година, бяха на Молитвена закуска на балканските жени в Тирана, два дни след нея в Букурещ –на Балканска молитвена закуска. През декември участваха в 18-та Годишна Европейска Молитвена Закуска, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. През 2016 г. участваха в Балканската молитвена закуска за Югоизточна Европа в Белград, Република Сърбия. По идея на семейство Ходжеви и с тяхната активна роля в Пловдив през 2019 година се проведе първата за България "Градска молитвена закуска“, която събра в родния Пловдив представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии от цял свят.

Основният замисъл на всички молитвени закуски е да се търси единството и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича този Бог и коя религия изповядва човек, да се изгражда едно по-добро отношение между хората. Семейство Ходжеви вече дълги години не спират да вдъхновяват приятели и близки за добри дела.

Ето част от словото доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева пред аудиторията на Българската национална молитвена закуска:

"Поздрави от гр. Пловдив – мултиетническия град на толерантността, в който не на една улица, а понякога и в един дом щастливо съжителстват българи, турци, евреи, арменци и роми. Неслучайно градът ни бе избран за Европейска столица на културата, а надписът "Together“ се е превърнал в нов символ за етническа и религиозна толерантност.

Пример за всичко това е нашето семейство: Запознахме се в тежките години на т.нар. "Възродителен процес“ и тогава някои приятели се дистанцираха от нас. Такава беше политиката. Турчинът със сменено име ухажваше дъщерята на оцелял в трудов лагер евреин.

Но и семейството ни оцеля. Благодарение на любовта и взаимното разбиране на преодолените препятствия – антисемитизъм или възродителен процес. И така 37 години заедно - с трите ни деца. И трите са в България, в Пловдив. И с все повече и повече нови приятели. Така присъствахме на 63-тата Национална молитвена закуска през 2016-та година по покана на президента Обама. Последваха и други "закуски“ - в Брюксел, в Белград, в Букурещ, в Тирана.

И тогава – в началото на 2019-та година организирахме и първата градска молитвена закуска- къде другаде, ако не в Пловдив. С някои от присъстващите днес бяхме заедно тогава.

Вие вероятно ще си спомните, че едно от нещата, за които всички заедно се помолихме беше в Пловдив да има нова Детска клиника. Тогава това беше една мечта. Начало на дарителска кампания. С благотворителни концерти, базари, с пари от неподарени в първия учебен ден цветя, с помощта на Църквата събрахме шестцифрена сума. Доказахме, че гражданското общество на Пловдив го желае. И тогавашното правителство откликна. Получихме 17 милиона лева, с които проектът стана действителност. Преди 3 месеца направихме първата копка, основите са вече положени, а след 3 години децата и онкоболните на Южна България ще имат вече не само добрите лекари – тях винаги ги е имало, но и достойни условия за болнично лечение в най-тежките моменти на живота си. Благодарим ви!..“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: