ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учен от Пловдив демонстрира дали ухапването от най-едрата змия в България е опасно
Автор: Гено Петров 11:19 / 31.05.2023Коментари (6)50204
©
Дилян Георгиев е преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Част е от състава на катедрата по "Екология и ООС" от Биологическия факултет. Отскоро публикува образователни видео в канала си в "Ютъб".

Последното му видео е от негово научноизследователски пътешествие в Северна Гърция.

"Това филмче е записано успоредно с научно изследване на фауната на планината Исмарос в северна Гърция. Посещението беше координирано и с местната полиция. От години проучвам този интересен планински масив, който е най-южната част на огромните Родопи. Исмарос достига Егейско море приблизително срещу остров Самотраки. Тук може да срещнете животни, които в България са много редки, като змията червейница (X. vermicularis), тънкия стрелец (P. najadum) и други", разказва доц. Георгиев относно клипа си.

Особено любопитен е моментът, когато ученият улавя едър смок стрелец. Нагледно показва, че дори такава голяма змия не може да ви нарани силно. Влечугото на няколко пъти ухапва Георгиев, но той приема с чувство за хумор ситуацията. 

Слага също така слага змията и на врата си, за да провери известния мит, че смоците душат жертвите си.

"Ако хванете такава хаплива змия, дръжте я за опашката и далече от вас. Трябва да се внимава и да се познава поведението на животното. Тогава ухапванията се свеждат до минимум и са само по инцидентни, случайни причини", казва Георгиев във видеото си.

Сцената със смока може да гледате от 09.10 минута от видеото.

Смокът стрелец е разпространен в по-голямата част на Балканския полуостров, с изключение на неговите северозападни области. На дължина достига до 2,5 m.Не е отровен, но хапе, когато е заплашен. В България е разпространен до надморска височина 1100 m, като липсва по северните склонове на планините и високите полета в западната част на страната. Стрелецът обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Това е най-едрата змия в България и една от най-разпространените

Прави впечатление любовта и уважението, с което се отнася екологът към животните. 

Видеа като това са изключително полезни, защото имаме нужда повече учени да навлизат в социалните мрежи и да споделят знанията си.

А и относно поведението на влечугите много българи все още са невежи. Първосигналната реакция не е да се убие животното, както повечето правят. Змиите са много полезни животни, хранят се с гризачи. Иронията е, че хората правят какво ли не да се отърват от гризачите, а в същото време фанатично изтребват змиите, съществата, които основно биха могли да помогнат за намаляване на гризачите.

Змиите не гонят хора, за да ги нападат и хапят, не ядат деца и котки и не търсят контакт с човека изобщо. Те се защитават единствено, ако човек ги настъпи и усетят, че са в опасност. Нормална защитна реакция за всички живи твари по планетата. Тези животни имат също право да съществуват и да са навсякъде, колкото и ние човеците. Както се казва -  за всеки има място под слънцето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Котките са мръсни, основенвраг на пеещи птици и лястовици. Кучетата им пречат, кастрират се, а това че разни откачалки развъждат в междублокови пространства тези бълхарници с кърлежи не се забелязва. Бутат се гнездата на лястовиците, които са най-добрият унищожител на комари. Преди време пред мен една продавачка в подлеза на Тримонциум постоянно буташе едно гнездо, след което пачаврата го смете от земята с малките и го изхвърли в коша. Майка им непрекъснато летеше около мястото да ги търси.
-2
 
 
Трябва да си доста зле за да си мислиш че смоците регулират мишките една сляпа котка изяжда повече мишки за месец от колкото смок за 10 години.препоръчвам силно котки пред змиите. И все пак проблем са само отровните все пак човешкия живот е преди всичко камоли пред едно влечуго.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: